‘De Verbouwing’ boekverfilming van Saskia Noord

De boeken van Saskia Noord. Thrillers zoals deze en “De eetclub” doen het erg goed. Haar boeken verkopen erg goed. Bestsellers die zich goed lenen voor verfilming.

In deze film “De Verbouwing” speelt Tjitske Reitsma de hoofdrol als arts die in geldnood komt als haar man hun huis en haar kliniek aan huis gaat verbouwen.

Hij pakt het meteen verkeerd aan. Met een “Holistisch” ingestelde “vriend architect” maken ze een onhaalbaar plan. Het geld vliegt erdoorheen en zijn vrouw zakt diep weg in de financiële problemen. En of dat nog niet genoeg is wordt deze vriend vermoord die wel in staat was om het te doen. Hij was aannnemer.

Ze wordt uitgeroepen als beste plastisch chirurg en tijdens het etentje na de uitreiking barst de bom. Haar man is net iets te vaak vreemd gegaan. Heeft haar bijna verkracht en ze wil scheiden maar zonder dat ze het weet is ze bijna failliet. Haar zoon rent kwaad weg. Hij verwijt moeder teveel te werken en vindt zijn vader maar een slappeling. Ook vertrouwd hij de Poolse arbeiders niet. Echter hij is wel diegene die uiteindelijk moeder red.

John Heusden een vage kennis en aannemer biedt aan om te helpen. Hij verleidt haar paait de zoon door zijn huis aan te bieden. Thuis is het een puinhoop muv de kliniek waar mam kan slapen en douchen.

Haar man heeft illegale polen aan het werk gezet en zo verzand ze in het criminele circuit in sneltreinvaart zonder het te merken. Van Matauscha de Poolse uitzendbaas hoort ze hoe het verhaal werkelijk is maar ook dat ze niet kan stoppen. Haar man is vermoordt en haar zoon heeft een levertransplantatie nodig. Ze heeft niets te verliezen.

Na een zinderde 15 minuten waarin de arts haar zoon kwijtraakt, manlief geen interesse heeft verliest ze alles en moet ze van een Pools meisje een stuk lever uit haar lijf nemen voor Soshja het zieke kind. De Amsterdamse die het stuk lever mee moet nemen en moet assisteren is dezelde die de man van Matauscha heeft vermoord. Op dat moment besluit ze Tjitske te helpen.

Het slot zit perfect in elkaar. Spannend tot het eind. Maar huur de film en kijk zelf. Het plot veklap je niet.

Saskia is erin geslaagd om met de scenarioschrijver een goede spannende thriller te maken. Het had absoluut een prijs verdiend maar Nederland behoort tegenwoordig tot de top 5 van goede films.

Een aanrader. Een dikke 8 als review cijfer.