Koningsdag en Zorg in Nederland sommigen zitten knel.

Koning Willem Alexander viert vandaag zijn verjaardag in Dordrecht. In de grote steden is er uiteraard Koningsnacht  gevierd. Als bedlegerige mocht ik genieten van de nacht hier. Mijn zorgverhaal met een enorme medisch blipunder staat hieronder maar eerdt de dag vandaag, de feestdag die voor mij een nachtmerrie werd met een goed einde. Althans tot nu toe.

De Koning maakte zijn keuze keuze zelf bekend.

TV ROTTERDAM RIJNMOND

NOS

Dordrecht is vandaag het decor voor Koningsdag ‘nieuwe stijl’. In twee uur tijd krijgt de stad, samen met gemeenten uit de regio, de gelegenheid zich te presenteren aan koning Willem-Alexander en zijn familie. 

Dat gebeurt met veel schepen, veel geschiedenis en cultuur, een actief bedrijfsleven en tot slot muziek en dans met jongeren. Er worden zo’n 100.000 toeschouwers in Dordrecht verwacht.

De NOS zendt Koningsdag in Dordrecht rechtstreeks uit op NPO 1 van 10.45 – 13.15 uur. 

Prinsesjes

Voor het eerst is Koningsdag precies op de verjaardag van de koning, want die valt dit keer niet op een zondag. Koning Willem-Alexander wordt vandaag 48 jaar. 

De prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane zijn er op een deel van de route bij. Verder neemt het koningspaar prins Constantijn en prinses Laurentien mee en drie neven van de koning en hun vrouwen: Maurits en Marilène, Bernhard en Annette en Floris en Aimée. Het is nog niet duidelijk of Pieter-Christiaan en Anita ook aanwezig zijn. 

Prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven gaan voor het eerst niet meer mee. Ook prinses Mabel is er niet bij.


  

 
 TV Rotterdam Rijnmond besteedt uiteraard veel aandacht aan hun feest.

http://youtu.be/jw8sF78rOqk 

Grande Parade 

Het koninklijk gezelschap komt om 11.00 uur per waterbus aan bij het Groothoofd in Dordrecht, op het punt waar de rivieren de Oude Maas, de Noord en de Beneden-Merwede bij elkaar komen. 

Vanaf een tribune kijkt de koninklijke familie naar een Grande Parade van zo’n vijftig historische en moderne schepen die het belang van de scheepvaart voor de zes Drechtsteden laten zien. Alle schepen, van het evenementenschip de Ark van Noach tot een kraanschip en boorplatform, brengen een verjaardagsgroet aan de koning. 

De koning en zijn gevolg schepen daarna aan de Mattenkade in op een open elektrische boot, de Dordtevaar. Via de Wolwevershaven en de Nieuwe Haven varen ze door het strengbeveiligde historische centrum naar de Oude Kerk. Daar luisteren ze naar enkele korte muziekstukken die zijn geïnspireerd op het tweejaarlijkse Bachfestival. 

Slotfeest

Per elektrische bus gaat de koninklijke familie verder naar het Scheffersplein, waar lokale ondernemers hun producten presenteren op het gebied van design, delicatessen en eigentijdse ambachten. Hier wordt ook de Amalia-viool getoond, die een Dordtse vioolbouwer voor de oudste dochter van het koningspaar heeft gebouwd. 

Het gezelschap gaat vervolgens lopend naar het Hof, waar het historische museum Het Hof van Nederland is gevestigd. Acteurs spelen de geschiedenis van de Eerste Vrije Statenvergadering uit 1572 na, die de basis legde voor Nederland als zelfstandige rechtsstaat. De koning opent het nieuwe museum. 

Het slotfeest speelt zich af op het Statenplein, waar ruimte is voor de Dordtse jeugd. Er zijn onder meer optredens van dj Lucien Foort en de singer-songwriter Nielson. Duizenden belangstellenden kunnen het muzikale feest bijwonen. De koninklijke familie neemt hier kort na 13.00 uur afscheid van Dordrecht. 

NOS Koningsdag, 10.45 – 13.15 uur op NPO 1. Vanavond van 18.50 – 19.50 uur op NPO 1 is er een uitgebreide terugblik op Koningsdag. Presentatie: Astrid Kersseboom.


Dan nu de andere kant van de medaille, hoe een feestdag door in eerste instantie zorgonthouding een nachtmerrie werd. Opgeloet door een huisarts die dwars tegen deze aantekening heen kwam, mij onderzocht aan een bloedendevmaag en medicatie aanvulde. De nooddienst mocht het namelijk niet. Komen en medicijnen. 3 uur praten als brugman, na een hele avond en nacht op zoek naar je niet op tijd geleverde medicatie al bexig was. Rond 8 uur de dienst gebeld en ergens in mijn verhaal knakte de assistente en gaf mijn nummer aan een van de artsen die rond 10.30 belde me aanhoorde schrok en edn collega belde. Die kwam eindelijk rond 16 uur onderzocht me grondig, gaf de recepten door en hielp.

Een bloedende maag 1 uur lang ging op het randje door ijszakken “goed” het stolde. Nu met koorts komt er toch weer wat bloed, afwachten……

Hieronder mijn mail aan de IGZ huisartsen vereniging verzekeraar. Immers welke arts blokkeerd zorg!

image

Iedereen kent dit kanker. Of in de omgeving of zelf of in afwachting van uit uitslagen..

Praktijk voorbeeld hoe fout het kan gaan.

Met excuus inhoudelijke toelichting.

Betreft praktijk V praktijk X EN Y (X kreeg al een eerdere klacht ivm toedienen anti psychotica bij Addison desease wat mastocytose verwekker is en zeker af 2012 na overlijden moeder 7 juli 2012 noemt ze me “gek” waanstoornissen nam klachten niet serieus en ik ben nu ernstig ziek zij blijft treiteren. Tegenhouden overstap geen mediation helpt frustreerd alles)
Noot: 1 stalker deed zich voor als slachtoffer 1 nam contact op als mijn psychiater een ander deed het bij GGZ inzet “mij opsluiten” 1 aangifte belandde zelfs in de moordzaak van mijn broer 24 oktober 2009 vergiftigd met ……. anti psychotica. Hij had dezelfde symptomen als ik. Zijn moord is gepland en zelfs na halfdood het UMCG ingeslagen ging de verdachte door.

Toeval? Nee gepland hij dood ik dood er verschenen stukken op internet “25.000 beloning voor wie deze vrouw vermoord” op 25 oktober 2009 5 uur na zijn overlijden. Het heeft 2 maanden online gestaan. Van site naar site en hield op nadat de aangifte tegen mij gevoegd werd in moord van mijn broer. Destijds had ik een paranormaalblog en haalde kwakzalvers onderuit. O.a. 2 TV programma’s 1 is er nog.

Enschede 26 april 2015

Patient
Betreft: zorgonthouding
Kenmerk:24/25 april 2015

Geachte dames, heren,

U zult begrijpen dat vanwege de privacy de inhoud ontbreekt. U zult wel aantreffen wat de wet ervan zegt. Want hetgeen wat er gebeurd is kan een arts zijn licentie kosten en eerlijk gezegd moet dat in dit geval ook gebeuren. De arts heeft me overal al van beticht en als een geobseerd opgejaagd dier probeert ze me gewoon met pressie manipulatie en machtsbisbruik alsnog het zwijgen op te leggen immers zij is de verantwoordelijke voor mijn ziekte en nog 1 tumor kankercel of infectie en het is gebeurd. Zij staar ook vernoemd hoe.

Elke huisarts krijgt vanuit de basis auto imuunziektes en anti psychotica mogen nooit en te nimmer worden gegeven ivm met stille sluipmoordenaars als mastocytose bekend sinds 1870 ontdekt bij een hond en verwerkt in the HBO SERIE “THE KNICK” IN NEW YORK USA. DESTIJDS HET MEEST PRESTIGE ZIEKENHUIS OMDAT 2 ARTSEN DIVERSE ZIEKTES ALS SYFILLIS TUBERCELOSE POLIO EN ZELFS IN FITRO UITVONDEN. PER TOEVAL ONTDEKT DE HOOFSPERSOON BIJ EEN EEN VROUW VAN AANZIEN TUMOREN EN KANKER GELIJKEND OP HET BEELD VAN HAAR HOND. Beiden aten hetzelde van elkaars bot en toch is het niet besmettelijk. De ziekte begint vanuit allergie abnormale aanmaak histamine. En zelfs met de hoogste dosering anti hystamine begint het met leukemie. De chromosonen die witte bloedlichamen aanmaakt 22 (niet bezinking beeld plaatjes) vandaaruit gaat het je bloed in en lymfklier kanaal gaat infecties en tumoren maken en om tumoren abcessen.

Er is GEEN bloedtest de diagnose stellen ze vast via dna en complicaties.

En Y ZEGT HARDOP “ONZIN ZE WIL MORFINE” EN BELT ALLES NA WIJZIGT MEDICATIE ENZ ENZ IK ZEG U TOE ER KOMT EEN BOEK.

LEES ZORGVULDIG DE BIGWET DOOR U KUNT ZONDER HET TE WETEN SLACHTOFFER ZIJN EN SCHAKEL DE IGZ IN DIEN KLACHTEN IN ALS PRATEN NIET HELPT. BIJ MIJ LIJKT HET POGING DOODSLAG.

Hetg probleem zorgonthouding

DE HUISARTSEN POST ” WIJ MOGEN NIETS GEEN CONSULT GEEN MEDICIJNEN”. 8 uur ochtend 4 uur na hevig bloeden

IK WAS MET STOMHEID GESLAGEN.

Pas na ruim 2 uur praten ik en vader luisterde ze aandachtig ovetlegde en liet een briefje achter voor een arts. Die 10.30 belde een arts alles uitgelegd die vond het gelukkig onverantwoord. Om 4.30 kwam er eindelijk een arts. Die me grondig onderzocht en schrok. En blij was met koelen.

We spraken af doorgaan met ijs tas klaarzetten en bij nieuwe bloeding meteen bellen

Voorts zei ze maag en darm onderzoek noodzakelijk EN gaf uit zichzelf de medicijnen.

DIE ARTS MOET NU AMBTSHALVE VOOR DE TUCHTRECHTER WORDEN VERVOLGD IK KAN LICHAMELIJK EEN OPERATIE NIET AAN TE ZWAK EN DE LONG MOET EERST. OMDAT ER IN DE LONG EEN ZOGEHETEN MALIGNE TUMOR ZIT MET EEN KAPSEL ABCES.

U zult begrijpen dat ik bewust vandaag kies omdat ik afhankelijk ben van de nooddienst.

BIG WET LEES HET ZORGVULDIG DOOR

Bijlage bigwet

– Hoofdstuk VII. Tuchtrechtspraak
+ § 1. Algemeen
+ § 2. Tuchtmaatregelen
+ § 3. De tuchtcolleges
+ § 4. Procedure in eerste aanleg
+ § 5. Procedure in beroep
+ § 6. Verdere bepalingen
+ Hoofdstuk VIII. Maatregelen wegens ongeschiktheid
+ Hoofdstuk IX. Verdere bepalingen
+ Hoofdstuk X. Strafbepalingen
+ Hoofdstuk XI. Overgangs- en slotbepalingen
Juridisch advies nodig?
Heeft u een juridisch probleem of een zaak die u wilt voorleggen aan een gespecialiseerde jurist of advocaat ?
Neemt u dan gerust contact met ons op en laat uw zaak vrijblijvend beoordelen.

Stel uw vraag
Geschiedenis

Geschiedenis-overzicht
Jurisprudentie
Voorbeelden van het gebruik van deze artikel(en) in rechterlijke uitspraken
Rb Rotterdam 16-02-2010, LJN BL5672
HR 19-04-2013, LJN BY1252
Rb Alkmaar 26-01-2012, LJN BV7977
RvS 25-01-2012, LJN BV1821
CRvB 12-01-2012, LJN BV0805
CBb 27-10-2011, LJN BU4774
Rb Amsterdam 25-08-2011, LJN BT2661
Rb Amsterdam 25-08-2011, LJN BR6527
Hof Amsterdam 02-08-2011, LJN BR4200
HR 20-11-2012, LJN BY0044
PDF downloadenDoorsturenBewarenJuridische vraag?
Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg

vorige volgende Download PDF-versie
Stuur deze wet door via email
Stel een juridische vraag
Voeg toe aan favorieten

Hoofdstuk VII. Tuchtrechtspraak § 1. Algemeen Artikel 47 1. Degene die in een der in het tweede lid vermelde hoedanigheden in een register ingeschreven staat, is onderworpen aan tuchtrechtspraak ter zake van: a. enig handelen of nalaten in strijd met de zorg die hij in die hoedanigheid behoort te betrachten ten opzichte van: 1°. degene, met betrekking tot wiens gezondheidstoestand hij bijstand verleent of zijn bijstand is ingeroepen; 2°. degene die, in nood verkerende, bijstand met betrekking tot zijn gezondheidstoestand behoeft; 3°. de naaste betrekkingen van de onder 1° en 2° bedoelde personen; b. enig ander dan onder a bedoeld handelen of nalaten in die hoedanigheid in strijd met het belang van een goede uitoefening van individuele gezondheidszorg. 2. De in het eerste lid bedoelde hoedanigheden zijn die van:
arts,
tandarts,
apotheker,
gezondheidszorgpsycholoog,
psychotherapeut,
fysiotherapeut,
verloskundige,
verpleegkundige. 3. De tuchtrechtspraak wordt in eerste aanleg uitgeoefend door regionale tuchtcolleges en in beroep door een centraal tuchtcollege. 4. In geval van schorsing of doorhaling van een inschrijving in het register blijft de betrokkene ter zake van enig in het eerste lid bedoeld handelen of nalaten gedurende de tijd dat hij ingeschreven stond, aan de tuchtrechtspraak onderworpen. § 2. Tuchtmaatregelen Artikel 48 1. Het berechtende college kan ten aanzien van een aan de tuchtrechtspraak onderworpen persoon een van de volgende tuchtrechtelijke maatregelen opleggen: a. waarschuwing; b. berisping; c. geldboete van ten hoogste € 4 500; d. schorsing van de inschrijving in het register voor ten hoogste één jaar; e. gedeeltelijke ontzegging van de bevoegdheid in het register ingeschreven staande het betrokken beroep uit te oefenen; f. doorhaling van de inschrijving in het register. 2. De maatregelen, bedoeld in het eerste lid, onder c en d, kunnen ook gezamenlijk worden opgelegd en gelden alsdan voor de toepassing van de aanhef van het eerste lid en van artikel 69, tweede lid, als één maatregel. 3. In gevallen waarin de berechting plaatsvindt met toepassing van artikel 47, vierde lid, kan, in plaats van de in het eerste lid van het onderhavige artikel, onder f, bedoelde maatregel, als maatregel worden opgelegd een ontzegging van het recht wederom in het register te worden ingeschreven. 4. Opgelegde geldboeten komen ten bate van de Staat. Bij het opleggen van een geldboete kunnen twee of meer termijnen worden vastgesteld, waarin zij moet worden voldaan. 5. De maatregelen van schorsing en van doorhaling van de inschrijving in het register worden vanwege Onze Minister ten uitvoer gelegd. 6. Schorsing van de inschrijving in het register kan voorwaardelijk worden opgelegd en wordt alsdan niet ten uitvoer gelegd dan nadat het college dat de maatregel heeft opgelegd, zulks heeft gelast op grond dat de betrokkene binnen een bij die oplegging te bepalen proeftijd van ten hoogste twee jaar een gestelde voorwaarde niet is nagekomen. 7. Een maatregel als bedoeld in het eerste lid, onder c, d of f, kan niet ten uitvoer worden gelegd zolang de beslissing waarbij hij is opgelegd, niet onherroepelijk is geworden. Een maatregel als in dat lid, onder e, of in het derde lid bedoeld, wordt eerst bij het onherroepelijk worden van de desbetreffende beslissing van kracht, tenzij het college, indien het belang van de bescherming van de individuele gezondheidszorg zulks vordert, bij zijn beslissing heeft bepaald dat hij onmiddellijk van kracht wordt. Bij toepassing van het zesde lid gaat de in dat lid bedoelde proeftijd eerst bij het onherroepelijk worden van de desbetreffende beslissing in. 8. Bij het opleggen van de maatregel van doorhaling van de inschrijving kan het college tevens, indien het belang van de bescherming van de individuele gezondheidszorg zulks vordert, bij wijze van voorlopige voorziening, schorsing van de inschrijving opleggen. Deze voorziening wordt terstond van kracht en wordt vanwege Onze Minister onverwijld ten uitvoer gelegd; de inschrijving blijft geschorst totdat de beslissing tot doorhaling van de inschrijving onherroepelijk is geworden dan wel in beroep is vernietigd. 9. Een tot schorsing strekkende maatregel of voorlopige voorziening wordt ten uitvoer gelegd door het plaatsen van een aantekening van de schorsing in het register overeenkomstig het bepaalde in artikel 9. Artikel 49 1. Degene aan wie een boete als bedoeld in artikel 48, eerste lid, onder c, is opgelegd, wordt door een door Onze Minister aan te wijzen ambtenaar bij gedagtekende brief uitgenodigd de verschuldigde geldboete binnen de gestelde termijn dan wel met inachtneming van de gestelde termijnen te betalen. 2. Indien de schuldenaar niet binnen de gestelde termijn betaalt, maant de ambtenaar hem schriftelijk aan om alsnog binnen tien dagen na dagtekening van de aanmaning te betalen. 3. Indien de schuldenaar na de aanmaning in gebreke blijft, kan de invordering van de verschuldigde geldboete en de aanmaningskosten geschieden bij een door de ambtenaar uit te vaardigen dwangbevel. 4. De betekening en de tenuitvoerlegging van een dwangbevel geschieden door de zorg van de ontvanger, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onderdeel i, van de Invorderingswet 1990 en door de belastingdeurwaarder, bedoeld in artikel 2, eerste lid, onder j, van die wet met toepassing van de artikelen 13 en 14 van die wet. 5. Zolang de ontvanger met de zorg voor de invordering is belast, kan hij een vordering doen op grond van artikel 19 van de Invorderingswet 1990 alsmede verrekenen op grond van artikel 24 van die wet. 6. De ontvanger kan zolang hij met de zorg voor de invordering is belast onder door hem te stellen voorwaarden aan een schuldenaar voor een bepaalde tijd schriftelijk uitstel van betaling verlenen. Gedurende het uitstel wordt de dwanginvordering geschorst. Het uitstel kan tussentijds schriftelijk worden beëindigd. 7. Met betrekking tot het verzet tegen de tenuitvoerlegging van een dwangbevel is artikel 17 van de Invorderingswet 1990 van overeenkomstige toepassing met dien verstande dat in dat artikel voor “de ontvanger die het dwangbevel heeft uitgevaardigd” telkens moet worden gelezen: de met de tenuitvoerlegging van het dwangbevel belaste ontvanger. 8. De kosten van aanmaning en van verdere vervolging worden berekend op de voet van de Kostenwet invordering rijksbelastingen (Stb. 1969, 83). De artikelen 6 en 7 van de Invorderingswet 1990 zijn van overeenkomstige toepassing. Artikel 50 1. In gevallen waarin een der in artikel 48, eerste lid, onder e en f, en derde lid, omschreven maatregelen is opgelegd, kan, zo bijzondere omstandigheden zulks wettigen, bij koninklijk besluit worden bepaald dat de betrokkene in de hem ontzegde bevoegdheid wordt hersteld, onderscheidenlijk dat hij, tenzij een buiten de opgelegde maatregel staande weigeringsgrond aanwezig blijkt, wederom in het register zal kunnen worden ingeschreven. 2. In een besluit krachtens het eerste lid kunnen, al dan niet met een beperking tot een in dat besluit te bepalen proeftijd, voorwaarden worden gesteld, door de betrokkene, in het register ingeschreven staande, in acht te nemen. Indien blijkt dat de betrokkene zich schuldig heeft gemaakt aan niet-naleving van een gestelde voorwaarde, kan, onder intrekking van dat besluit, bij koninklijk besluit worden bepaald dat de opgelegde maatregel opnieuw van kracht wordt. In een besluit krachtens het eerste lid, dat aan betrokkene het recht verleent wederom in het register te worden ingeschreven, kan ook worden bepaald dat dit recht eerst zal ingaan zodra de betrokkene aan vooraf te vervullen bijzondere voorwaarden, in dat besluit omschreven, zal hebben voldaan. 3. De voordracht tot een besluit krachtens het eerste of tweede lid, tweede volzin, wordt gedaan door Onze Ministers. Alvorens zodanige voordracht wordt gedaan, wint Onze Minister het advies in van het tuchtcollege dat de maatregel heeft opgelegd. 4. Indien toepassing wordt gegeven aan het eerste lid, wordt de bevoegdheid van een verpleegkundige als bedoeld in artikel 5, eerste lid, tweede volzin, wederom in het register vermeld. Artikel 51 Niemand kan andermaal ingevolge de bepalingen van dit hoofdstuk worden berecht ter zake van enig in artikel 47, eerste lid, bedoeld handelen of nalaten waaromtrent te zijnen aanzien een onherroepelijk geworden tuchtrechtelijke eindbeslissing is genomen. Artikel 52 Herziening van een onherroepelijk geworden tuchtrechtelijke eindbeslissing waarbij een in artikel 48, eerste of derde lid, omschreven maatregel werd opgelegd, is mogelijk, wanneer naderhand omstandigheden zijn gebleken die naar ernstig vermoeden tot een afwijkende beslissing zouden hebben geleid, indien zij tijdig bekend waren geworden. Bij algemene maatregel van bestuur worden hieromtrent nadere regels gesteld. De herziening zal niet kunnen leiden tot een wijziging in hetgeen voorheen was beslist, ten nadele van de betrokkene. § 3. De tuchtcolleges Artikel 53 1. Bij algemene maatregel van bestuur wordt het land in gebieden ingedeeld, waarvan elk het ambtsgebied van een regionaal tuchtcollege uitmaakt. Bij de maatregel wordt tevens voor elk der regionale tuchtcolleges de plaats van vestiging binnen zijn ambtsgebied aangewezen. 2. Het centrale tuchtcollege is gevestigd te ‘s-Gravenhage. Artikel 54 1. Bevoegd tot het behandelen van een zaak in eerste aanleg is het regionale tuchtcollege binnen welks ambtsgebied de te berechten persoon zijn woonplaats heeft. 2. Welk regionaal tuchtcollege bevoegd is in gevallen waarin de betrokkene geen bekende woonplaats hier te lande heeft, wordt bij algemene maatregel van bestuur bepaald. Artikel 55 1. Een regionaal tuchtcollege telt twee rechtsgeleerde leden van wie één tevens voorzitter is, alsmede, voor elk van de in artikel 47, tweede lid, aangegeven categorieën van aan tuchtrechtspraak onderworpen personen, drie leden-beroepsgenoten. Van het college maken mede deel uit plaatsvervangende rechtsgeleerde leden, benevens voor elk van de in de eerste volzin bedoelde categorieën, plaatsvervangende leden-beroepsgenoten. 2. Aan de behandeling van een zaak wordt deelgenomen door de voorzitter, door het andere rechtsgeleerde lid en door de drie leden-beroepsgenoten, benoemd voor de categorie waartoe degene over wie is geklaagd, behoort, een en ander met de mogelijkheid van plaatsvervanging. In afwijking van het bepaalde in de eerste volzin kan de voorzitter bepalen dat aan de behandeling van een zaak die hem daartoe geschikt voorkomt, wordt deelgenomen door de voorzitter en door twee leden-beroepsgenoten, benoemd voor de categorie waartoe degene over wie is geklaagd, behoort, een en ander met de mogelijkheid van plaatsvervanging. Indien de zaak naar het oordeel van een van deze leden ongeschikt is voor behandeling overeenkomstig het bepaalde in de tweede volzin, wordt de behandeling voortgezet met toepassing van de eerste volzin. 3. De voorzitter en zijn plaatsvervanger of zijn plaatsvervangers worden bij koninklijk besluit op voordracht van Onze Ministers voor het leven benoemd. Op hun verzoek wordt hun bij koninklijk besluit tussentijds ontslag verleend. Hun wordt in ieder geval ontslag verleend met het bereiken van de zeventigjarige leeftijd. Artikel 46h, derde lid, van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren is te hunnen aanzien van overeenkomstige toepassing. 4. De overige leden en plaatsvervangende leden worden bij koninklijk besluit op voordracht van Onze Minister voor de tijd van zes jaar benoemd. Zij zijn herbenoembaar. Op hun verzoek wordt hun bij koninklijk besluit tussentijds ontslag verleend. Hun wordt in ieder geval ontslag verleend met het bereiken van de zeventigjarige leeftijd. Artikel 48, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie is ten aanzien van de in de eerste volzin bedoelde personen, voor zover zij rechtsgeleerden zijn, van overeenkomstige toepassing. De leden-beroepsgenoten en de plaatsvervangende leden-beroepsgenoten worden benoemd uit personen die ingeschreven staan in het desbetreffende register. 5. Het college heeft een secretaris en één of meer plaatsvervangende secretarissen, allen rechtsgeleerden. Zij worden bij koninklijk besluit op voordracht van Onze Ministers benoemd, geschorst en ontslagen. Artikel 56 1. Het centrale tuchtcollege telt drie rechtsgeleerde leden van wie één tevens voorzitter is, alsmede, voor elk van de in artikel 47, tweede lid, aangegeven categorieën van aan tuchtrechtspraak onderworpen personen, twee leden-beroepsgenoten. Van het college maken mede deel uit plaatsvervangende rechtsgeleerde leden, benevens voor elk van de in de eerste volzin bedoelde categorieën, plaatsvervangende leden-beroepsgenoten. 2. Aan de behandeling van een zaak wordt deelgenomen door de voorzitter, door de twee andere rechtsgeleerde leden en door de twee leden-beroepsgenoten, benoemd voor de categorie waartoe degene over wie is geklaagd, behoort, een en ander met de mogelijkheid van plaatsvervanging. 3. Ten aanzien van de benoeming en het ontslag van de voorzitter en zijn plaatsvervanger of zijn plaatsvervangers en van de overige leden en plaatsvervangende leden is artikel 55, derde onderscheidenlijk vierde lid, van overeenkomstige toepassing. 4. Artikel 55, vijfde lid, is van overeenkomstige toepassing. Artikel 57 1. De voorzitter van een tuchtcollege kan ten aanzien van twee of meer met elkaar samenhangende zaken bepalen dat zij door het college ter terechtzitting gezamenlijk worden behandeld. 2. Ingeval in deze zaken degenen over wie is geklaagd, tot verschillende in artikel 47, tweede lid, aangegeven categorieën behoren, wordt aan het onderzoek ter terechtzitting door het ingevolge artikel 55, tweede lid, onderscheidenlijk artikel 56, tweede lid, vereiste aantal leden-beroepsgenoten of plaatsvervangende leden-beroepsgenoten van elk van de betrokken categorieën deelgenomen. 3. Ingeval is geklaagd over een arts ter zake van verrichtingen op het gebied van de uitoefening der artsenijbereidkunst, wordt in het tuchtcollege ten minste één der plaatsen, bij artikel 55, tweede lid, onderscheidenlijk artikel 56, tweede lid, toegewezen aan leden-beroepsgenoten, vervuld door een lid-beroepsgenoot of plaatsvervangend lid-beroepsgenoot, die op grond van artikel 61, tiende of elfde lid, van de Geneesmiddelenwet mede bevoegd is geneesmiddelen ter hand te stellen.