Enschede de oudste marathon van Nrfrtland

image

image

image

Live via TV Enschede live-uitzending op TV Enschede begint zondag om 09.30 uur en loopt door tot 14.00 uur. Bij het in beeld brengen van de wedstrijdloop werkt TV Enschede FM samen met RTV Oost. Er rijden motoren mee over het parcours met cameramensen en er staan verslaggevers bij de start en de finish. In de tv-uitzending worden ook de duizenden amateurlopers in beeld gebracht, zij hebben de afgelopen maanden hard getraind voor een eigen topprestatie. Daarnaast is er op TV Enschede aandacht voor de organisatie van de marathon, achter de schermen zijn namelijk veel vrijwilligers actief. De radio-uitzending op Enschede FM begint al om 09.00 uur. Het wordt een sportieve dag op de radio, want na het verslag van de marathon gaat de uitzending verder met een live verslag van de eredivisiewedstrijd FC Utrecht – FC Twente.

image

image
Nieuwe starttijden en parcours Enschede Marathon 2015 bekend
De Enschede Marathon heeft de starttijden en het parcours bekendgemaakt voor 19 april 2015. Hierin zitten een aantal belangrijke wijzigingen. Daarmee wordt onder andere gehoor gegeven aan veelgehoorde feedback van deelnemers. Zij vonden dat de starttijden ver uit elkaar liggen en dat de halve marathon en de 10 kilometer zo laat op de dag starten. Naar aanleiding van die opmerkingen heeft de organisatie de mogelijkheden onderzocht. Hier zijn nieuwe starttijden uit gekomen.

Nieuwe starttijden
De hele marathon start in 2015 een half uur eerder. Het startschot voor de hoofdafstand, de hele marathon, klinkt al om 10.00 uur. Daardoor kan ook de wens van de halve marathon-lopers worden vervuld om vroeger van start te gaan. De nieuwe starttijden zijn als volgt:

10.00 uur: Hele marathon
12.30 uur: Halve marathon
10.20 uur: 10 kilometer
13.00 uur: 5 kilometer

Parcourswijziging
In het parcours van de marathon is een kleine wijziging aangebracht: in Glanerbrug lopen de lopers door tot aan de Kerkstraat en maken daar een bocht om de terugweg richting Enschede in te zetten. Ook voor de 10- en 5-kilometerlopers wijzigt het parcours: het stukje Marthalaan-Oostveenweg komt te vervallen. .

BELEVEN IS ERVAREN

2009 september telefoon van dagblad Tubantia of ik de clinic van Marti ten Kate wil volgen voor de hele marathon. Ik zeg ja maar op 11 november 2010 1 dag voor aanvang ongeluk enkel. Later blijkt gebroken op diverse plaatsen (verbrijzeld in spronggewricht);scheenbeenbreuk en zwaargeneusd waardoor diagnose pas in februari 2011 vorm te krijgen en de vrijdag voor de marathon het eindelijk echt uit de bot- en spectscan blijkt 😥

image

Voor de deelnemers Deelnemerslijst

image

Veel succes.

Alles is af de countdown start proffesionals en de andere kanjers zijn al bezig. Medische diensten. Politie verkeersregelaars (1 Is een goede vriend) alles wat af moet is af de zenuweb gieren nu door de keel. Tis frisjes…. maar proff lopers houden ervan. Kort gezegd “startschot”. Maar helaas eerst een stuk vooraf. Oes Tukkers bint de fier op.

Ervaar de oudste marathon van Nederland

We schrijven augustus 1946. In Oslo worden de Europese atletiekkampioenschappen gehouden en vindt het congres van de I.A.A.F. plaats. Tijdens dat congres wordt o.a. besloten een atletiekwedstrijd tussen Nederland en Tsjecho-Slowakije in juli 1947 in Enschede te laten plaatsvinden . Zaterdag 12 juli 1947 is de grote dag, 51 deelnemers zullen vertrekken, hopend na 42 km en 195 m. gezond en wel weer in het zomerse Van Heekpark terug te keren. Van hen slagen 33 atleten daar inderdaad in, met de Fin Eero Riikonen als eerste.
De Enschede Marathon is geboren.

image
Nederland wordt op dat moment vertegenwoordigd door Gerard Kraemer, bestuurslid van de KNAU, die op dat moment tevens voorzitter van het district Twente is. Bukovsky en Kraemer kunnen het heel goed met elkaar vinden. Het besluit valt dan ook spoedig: op de eerste dag van de atletiekontmoeting tussen de twee landen zal een marathon voor lopers uit meerdere landen worden gehouden. Dat laatste is nog even een probleem, zo tussen de onderdelen van een ‘normale’ wedstrijd door. Er wordt echter stevig doorgezet om de marathon doorgang te laten vinden. Zaterdag 12 juli 1947 is de grote dag: 51 deelnemers zullen vertrekken, hopend na 42 km en 195 m. gezond en wel weer in het zomerse Van Heekpark terug te keren. Van hen slagen 33 atleten daar inderdaad in, met de Fin Eero Riikonen als eerste. Bij de finish staat de dan al bekende atlete Fanny Blankers-Koen de winnaar op te wachten om hem te huldigen. Zo’n negen minuten later arriveert de eerste Nederlander, Joop Overdijk, en die is meteen Nederlands kampioen. Vanwege de grote publieke belangstelling mag de organisatie van een geweldig succes spreken. Zeker bij de straten rond het park staat het zwart van de mensen. Een dergelijk succes kan niet eenmalig zijn, vindt men al spoedig. De oudste marathon van Nederland (en de één-na-oudste van Europa) is geboren!

image