Het sneeuwt. Hop geen treinen overlast enz

Bronnen:anp rtl nieuws weeronline

Ja hoor bui en Nederland ligt plat zucht

image

image

21 januari 2015, 09:36
Vandaag, morgen en vrijdag is het droog, maar in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend wordt neerslag verwacht. Hierbij is kans op sneeuw. Het winterweer zet echter (weer) niet door.

Eerst kalm winterweer
Het is de rest van deze werkweek licht winters met in de nachten lichte vorst en overdag maxima net boven het vriespunt. Echt winter, met schaatsbaar natuurijs of een mooi pak sneeuw, is het zeer zeker niet. Hoogstens moet je een keer een dun laagje ijs van de je autoruiten krabben.

Nacht naar zaterdag sneeuw
Het weerbeeld verandert in de loop van vrijdag. De wind verlaat de oosthoek en draait naar zuid op nadering van een storing vanuit het westen. Het raakt geheel bewolkt en volgens de laatste verwachting bereikt de eerste neerslag halverwege de nacht naar zaterdag het westen van het land. Op dat moment ligt de temperatuur rond of net onder het vriespunt. Neerslag valt zeer waarschijnlijk als sneeuw.

Zaterdag overdag zachter
Volgens de laatste verwachtingen valt in de ochtend in de oostelijke helft van het land nog enige tijd sneeuw. Vanuit het westen gaat de neerslag over in regen. Doordat de wind achter de storing naar het noordwesten draait (en flink aantrekt) komt de temperatuur ’s middags in het hele land boven 0. Aan zee wordt het zelfs een graad of 6, in het oosten maximaal 3. Ontstane sneeuwdekjes zullen dus snel pappig worden en ook wegsmelten.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag maken de kustprovincies kans op winterse buien.

Daarna geen winters vervolg
Zacht wordt het begin volgende week niet, maar met 5-7 graden overdag en 0-3 graden ’s nachts ligt de temperatuur rond of net boven de normale waarden voor eind januari. Daarbij is het waarschijnlijk vrij nat. Een keer wat (natte) sneeuw is mogelijk, maar meestal zal de neerslag gewoon als regen vallen.

Door: Johnny Willemsen (weeronline)

image

image