Frans Molenaars val van de trap werd hem fataal ……. R.I.P.

image

Frans Molenasr de Godfather van de mode, haude couture en pred a porter ( C&A met Jan Smit) is overleden na de val van de trap wat een maand geleden gebeurde.

Frans heeft de mode veranderd. Velen zijn door hem getraind een van de met ook Edgar Vos die de mode thuis brachten. Letterlijk Frans gaf thuis zijn shows. Een markant mens.

Lieve Frans een val werd je fataal. Zo viel je jaren geleden de mode in en nu je dood. Half Nederland is in shock. Ik ook.

Mart Visser ” mode moet draagbaar zjjn”
  

image

Couturier Frans Molenaar (74) is vrijdag overleden. De modeontwerper viel vorige maand van de trap en overleed vrijdag aan de gevolgen daarvan. Dat bevestigde maandag zijn persoonlijke asistent Mirjam Bax.

Molenaar brak bij de val in zijn huis in Amsterdam, vlak voor de kerstdagen, een paar ribben en een middenvoetsbeentje. Daarop werd hij opgenomen in het ziekenhuis. In het VU-ziekenhuis verslechterde zijn gezondheidstoestand.

,,Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd”, verklaart Bax in De Telegraaf. ,,Details wil ik niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld.”

Honderdste collectie
Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Een paar maanden daarvoor zou hij zijn honderdste collectie presenteren. Hij was daar ook al mee bezig. De eerste dagen in het ziekenhuis geloofde hij er nog heilig in dat het door kon gaan.

Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Een creatieve duizendpoot werd hij genoemd. De couturier ontwierp glaswerk, fietsen, brillen, auto’s, een verflijn en urnen. Delen van zijn mode- en glascollecties zijn tentoongesteld in diverse musea. Alles in moderne, strakke, simpele lijnen. ,,Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weglaten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie”, zei hij daar zelf over.