Intocht Sint in Gouda: 60 aanhoudingen!

image

Gelukkig heeft de Sint niets gemerkt maar hij zal zeker erg geschrokken zijn intocht met een vieze nasmaak….. wordt vervolgd.

Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn vandaag zestig mensen aangehouden. Dat meldde burgemeester Milo Schoenmaker op een persconferentie. Of het gaat om voor- of tegenstanders van Zwarte Piet kon Schoenmaker niet zeggen. De burgemeester zei ‘teleurgesteld’ te zijn over incidenten en noemde de sfeer die daardoor ontstond ‘grimmig’.

Een vader en kinderen kwamen door opstootjes in het centrum in het gedrang, zei Schoenmaker. ‘Een vervelend moment’. Ook riepen demonstranten beledigingen naar de politie en naar andere betogers.
Voor de intocht zijn volgens de burgemeester alle scenario’s, ook met arrestanten, doorgenomen.

‘Ik had het, ook met de kennis van nu, niet anders aangepakt’, aldus Schoenmaker. Hij zei verder wel bedroefd te zijn dat het zo is gelopen en te hopen ‘dat we snel van de discussie af zijn’.

image

Sinterklaas heeft na de intocht in Gouda voor het eerst zelf iets gezegd over de zwarte pietendiscussie in Nederland. Op de vraag of hij de discussie in het afgelopen jaar vanuit Spanje heeft gevolgd, zei de Sint: ‘Het komt allemaal vanzelf weer goed. Niemand hoeft zich zorgen te maken.’

Van de opstootjes die vlak bij het stadhuis ontstonden, zei de Sint niets mee gekregen te hebben. Er zijn in Gouda intussen zestig aanhoudingen verricht van demonstranten die betrokken waren bij opstootjes, en ook van demonstranten die zich niet hielden aan de aangewezen plekken voor de protesten.

Bron: o.a. AD