Landing op komeet 67P Philae groot succes

Na een reis van tien jaar is de ruimtesonde Philae op haar bestemming aangekomen. De sonde landde rond half vijf vanmiddag. Vanmorgen om even na half tien begon Philae aan de landing op komeet 67P/C. Om 17.02 uur werd bekend dat de landing geslaagd is. De lander staat mogelijk niet helemaal stabiel op het oppervlak.

Met een snelheid van 3 kilomter per uur daalt de Philae af naar de komeet. Bij de landing moest de sonde zich met harpoenen vastzetten in de komeet. Op die komeet is bijna geen zwaartekracht en het uitgooien van harpoenen kost veel kracht.

Raketten moesten de lander daarom tegen de komeet aandrukken, maar er was een probleem met die raketten: ze werkten niet. De verkenner had daardoor teruggeduwd kunnen worden in de ruimte.

Na de landing is het van groot belang dat de zonnepanelen op de lander werken. Zonder de stroomtoevoer van die panelen kan de Philae maar korte tijd functioneren.

Fred Jansen is de Nederlandse projectleider van de Rosetta, het moederschip van Philae. Hij liet, voor de ontdekking van het probleem met de raketten, weten dat dat kans op succes 70 procent is. Andere ruimtevaartdeskundigen waren negatiever. Astronaut André Kuipers hield het op fifty-fifity. 

Ook in het Duitse Darmstadt, waar de missie geleid wordt, overheersen de zenuwen. ‘Ik ben onwijs zenuwachtig. Ik heb veel te weinig koffie gehad’, liet een van de mannen weten.

Ondanks de zenuwen is er nog genoeg tijd voor grappen in space-centrum. Op de Twitteraccounts van de Philae en de Rosetta maken de twee grappen naar elkaar.

Bron diverse media waaronder ESA AD RTL ETC