MST Enschede, topzorg staat voorop

IMG_0614.PNG

IMG_0612.PNG

Het Medisch Spectrum Twente staat volop in het nieuws met hele goede goede dingen. De zorg staat voorop. De medische teams specialisten/afdelingen doen erg hun best om het voor de patient en familie zo aangenaam mogelijk te maken. En uit ervaring kunnen we zeggen dat dit echt zo is.

Er is veel veranderd in positief opzicht. Een kant die te weinig wordt belicht zeker nu het hoger beroep er komt tegen ex-neuroloog Ernst J. waar mam ex-patient van is. Dat is iets wat wij pap en ik beiden ziek erg betreuren. Het ziekenhui toen en nu staat namelijk totaal los van elkaar. We kennen beide kanten en zien met eigen ogen het verschil.

Pap is net thuis van 1,5 maand onderzoeken om te voorkomen dat longkanker ontstaat, uitbreidt en heeft longemfyseem COPD. Na de laatste controle ontdekte men een vlekje in de linker long, bovenzijde aan de kant van de aorta. In rap tempo werd elk denkbaar onderzoek uitgevoerd om geen tijd te verliezen. Elke dag die je “verliest” verhoogd de kans op uitzaaingen. In die periode maak je heel wat mee en in de snelle molen is de voorbereiding op slecht nieuws op een fantastische manier begeleidt. Van A tot Z wisten we exact waar we aan toe waren inclusief 2 operaties.

Dat traject wordt helaas niet gezien. Lezend Nederland en 1 meneer met dollartekens hamert enkel op die ene ex arts die veroordeeld is en zijn klanten doen er driftig aan mee. Wij, zelf nabestaanden hebben bewust gekozen terug te gaan naar het MST omdat we in Twente maar eens trots moet worden op wat het NU is en wordt. Met de nieuwbouw ernaast.

De keuze om te kiezen hoe het verloop gaat te beschrijven moet veel vaker gebeuren. Kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland, bij de longafdeling (en internisten dus ook) is de verdenking al voldoende om met spoed te handelen, heel zorgvuldig, stap voor stap wordt alles verteld en zie je ook de scans, rontgen en krijg je een volledig inzicht in de situatie. De medische teams hebben elke donderdag overleg met elkaar waarin in het algemeen wordt gesproken over de zorg en in het bijzonder de patienten die (ernstig-chronisch) ziek zijn. Deze manier van werken zorgt ervoor dat men in principe niets mist. Zo kwam pap terecht in een bijzondere manier van samenwerken.

Vroeger zag je geen scan. Nu wordt niets overgeslagen, dubbel uitgelegd en is het hele traject MST zichtbaar, van verblijf tot arts, voel je dat het “een” is, de patient is nummer 1. Het was dan ook niet moeilijk om dhr Leerink Raad van bestuur te bedanken, het MST heeft gekozen voor de patient zorg kant en dat verloopt zorgvuldig maar vooral prettig. De afdelingen, personeel b4 nu weer de a4 is zo attent en lief dat je rustig naar huis gaat in de wetenschap dat pap in veilige handen is en je weet wat er met pap gebeurd en waarom het gebeurd. Hij zat er goed. En zal er vermoedelijk nog wel vaker komen. Maar daar ziet hij niet tegenop. In tegendeel, hij kent iedereen.

Ook het gesprek waarbij men moest vertellen dat de tumor kwaadaardig is verliep buitengewoon prettig waarbij pap voorop stond en staat. Ook het naar huis gaan verloopt als een vloeiende lijn. De thuiszorg wordt geregeld de medicatie gebracht. En alles wat er nog bij kan komen.

Ik denk dat we supertrots moeten zijn op “ons” MST. WE hebben een ziekenhuis waar hard wordt gewerkt om ons gezond te maken EN te houden.

Lieve allemaal, bedank voor alles wat jullie hebben gedaan en doen. En lieve lezers, weet dat je er goed zit.