Ebola virus rukt op in Afrika

image

image

Om verdere verspreiding van het ebola-virus te voorkomen, heeft Liberia de grenzen gesloten. Een paar voornaamste grensovergangen en vliegvelden blijven wel open, al wordt op die plekken uit voorzorg extra medische controles uitgevoerd. Dat heeft president Ellen Johnson-Sirleaf van Liberia aangekondigd.

Sirleaf kondigde tijdens een speciaal ingelast overleg over het virus een serie strenge maatregelen aan. Evenementen en bijeenkomsten waar veel mensen op af komen zijn tot nader orde verboden. Op openbare plekken zullen ook informatiefilmpjes worden vertoond over de risico’s die besmetting met zich meebrengt.

Ebola is opgedoken in Liberia, Guinee en Sierra Leone en inmiddels is het virus ook ondekt in Nigeria. Meer dan duizend mensen zijn besmet en de uitbraak van het virus is nog niet controle. Volgens Sirleaf vormt ebola een gezondheidsrisico voor het hele land.

Het zeer besmettelijke virus begint als een soort griep en legt het immuunsysteem plat. Het is moeilijk te genezen: tussen de 60 en 90 procent van de mensen die het oploopt, overlijdt eraan. Sinds de ziekte in februari de kop opstak, zijn er al meer dan 600 mensen aan overleden.

Een vooraanstaande arts die de aanpak van ebola in Sierra Leone leidde, is zelf met het virus besmet geraakt. De 39-jarige viroloog wordt behandeld in een kliniek van Artsen zonder Grenzen.

2 gedachtes over “Ebola virus rukt op in Afrika

Reacties zijn gesloten.