Zuidoost Oekraïne de plek waar raket werd afgeschoten?

De Britse correspondent Roland Oliphant denkt in een graanveld in zuidoost Oekraïne de plek te hebben gevonden waar de raket is afgeschoten, die vlucht MH17 noodlottig werd. Hij ging er naartoe op aanwijzing van bloggers, die de locatie via internet hadden opgespoord.

image

Zeker is de journalist allerminst dat dit zwartgeblakerde tarweveld ten zuiden van Snizhne, op 15 kilometer van de Russische grens, de plaats delict is. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zou de raket ten minste 10 kilometer noordelijker zijn afgevuurd. Toch zijn er tal van aanwijzingen om de schroeiplek toe te schrijven aan de steekvlam van een SA-11 raket.

Oliphant reisde af naar Snizhne na onderzoek van bloggers. Zij analyseerden een foto van de Oekraïense geheime dienst, die vlak na de lancering zou zijn genomen. De foto toont een rookspoor dat recht de lucht in gaat boven een landschap van graanvelden. Zoeken naar een naald in een hooiveld, zo beschrijft Oliphant zijn queeste in het verlaten Oekraïense boerenlandschap. Totdat hij Vassily, een boer in een grote dorsmachine, aansprak. De boer zei: ‘Het veld verderop bij de weg was ineens verbrand. Misschien moet je daar even kijken.’

In een pas geploegd tarweveld stuitte de reporter op een meterslange schroeiplek. Er lagen stukken gesmolten plastic in legerkleuren, weggegooide flessen. Langs de zwarte tarwehalmen en verschroeide aarde bevonden zich diepe sporen van een voertuig. Het veld was slechts op een paar honderd meter afstand van een verscholen basis van pro-Russische rebellen. Alles wees op een logische plek om een raket af te schieten, maar zonder enige forensische expertise durft Oliphant niet te concluderen dat hij de juiste locatie heeft gevonden.

Ook defensiespecialist Dick Zandee van het Clingendael Instituut durft zich daar niet aan te wagen. ‘Het blijft wachten op écht bewijs: een onderdeel van een raket, of een rebel die de daad opbiecht. De rest is indirect bewijs.’

Koen Voskuil 25/07/2014 – 07u29