Ook vandaag om 16 uur weer rouw 70 lichamen…

Ook vandaag zullen er slachtoffers worden teruggebracht. Lees het verhaal van hen die waardig de lichamen overbrengen in de rouw auto en bedenk dat dit een buitengewoon zwarte taak is.

194 lichamen. 3660 in vergelijking op de schaal van de VS alwaar het Huis van Afgevaardigden een minuut stilte hield. 3660 staat voor de impact op ons land.

Bijna allemasl kennen we iemand en iedereen snakt naar “justice” nu ze thuis zijn bijna allemaal.

Het wordt een zware dag voor velen.

image

Als de vliegtuigen zijn geland en The Last Post is geblazen, brengt Van Zurk samen met zeven collega’s en een commandant enkele kisten met stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegtuigramp naar de gereedstaande lijkwagens. Stapje voor stapje, zonder enkele hapering. ‘Elke stap moet goed zijn. Daarom leer je om je emoties uit te schakelen tijdens het dragen van de kist. Het zou niet goed staan als je acht huilende mannen met de kist ziet lopen,’ zegt Van Zurk.

image

Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan, zo vult de Dordtse reservist aan, die in het dagelijks leven een eigen cateringbedrijf heeft. ‘Ik ben ook een mens van vlees en bloed. Natuurlijk schieten er dingen door je hoofd. Van wie je de lijkkist draagt bijvoorbeeld. Je voelt of een kist licht of zwaar is. Maar je wordt zo getraind om die gedachten te parkeren, tegen te houden. Daarbij is het een voordeel dat we niet weten welke mensen er in de kisten liggen. Dat maakt het makkelijker je emoties te reguleren. Ik heb ook de kist gedragen van twee omgekomen collega-mariniers in Afghanistan, dan is dat lastiger omdat het wel heel dichtbij komt.’