De zaak Jansen Steur, de strafeis, hoe het zover kwam en waarom hij steeds wij zegt

Door Isabel Blanco, NVJ, IPA en GNS

3 december 2013, D-day voor de ex patienten van Jansen Steur de strafeis wordt bekend zo kort voor 5 uur, 6 jaar onvoorwaardelijk met in gevangenneming a.s. maandag bij het pleidooi van diens advocaat. De kans op vertrek naar het buitenland is groot. Wie weet is hij al weg, immers met Jansen weet je het maar nooit. De stille arts die niets wilde zeggen deed zijn zegje goed.

Oplettende luisteraars en lezers van twitter hebben itt wat her en der staat goed kunnen vernemen dat hij wel degelijk heeft bekent schuldig te zijn aan de verkeerde diagnoses. HIJ was de expert op het gebied van bijvoorbeeld de voorfase van Alzheimer iets wat men in 1998 niet kende in de toenmalige medische wereld.

Hij zo vernamen we kreeg in 1990 een auto ongeluk, daarna ging het mis met hem, hij ging zich raar gedragen zegt de een, zijn iq is 108 niet passend bij een arts van zijn formaat, hij werd een solist. In de rapporten van Lemstra is Jansen edoch vanaf het begin in 1978 toen hij in Enschede begon al wat apart en solistisch dat is door het ongeval en daarna in 2000-2004 niet veranderd bij zijn verslaving aan slaap en kalmeringsmiddelen (genoeg om een paard om te leggen slikte hij per dag).

Jansen begon al vroeg met zijn onderzoeken, de eerste al in 1984, de 1,5 miljoen hits van Jansen moet je maar eens goed doorzoeken, ruim 92 publicaties heeft hij aan meegewerkt. AAN meegewerkt en dat is de reden waarom hij steeds praat in de WIJ vorm, hij deed het niet alleen. Onderzoek doe je met een groep artsen dat heet een trial. Dat gebeurd volgens vaste protocollen in diverse onderzoeksinstellingen tegenwoordig vroeger ziekenhuizen. In Jansen zijn glorie dagen dus ziekenhuizen. Onlangs heeft het AMC in Amsterdam een collega neuroloog op non-actief gesteld omdat deze de werkwijze van Jansen normaal vindt. En dat is dus het WIJ gevoel. WE hebben helaas in Nederland een groepje artsen actief die het niet zo nauw nemen met de regels van wetenschappelijk onderzoek, experimenten. Inderdaad, u leest het goed, Jansen deed en doet het niet alleen. Tot op de dag van vandaag zullen er mensen slachtoffer zijn van experimenten.

Bij mijn moeder, de rode draad arts in haar leven was Jansen vonden we maar liefst 9 experimenten terug. En uiteraard had ze alzheimer of een voorfase ervan, in 1986!!!

Leest u dat goed? Ja, u hoort ook steeds dat de datum van zijn acties terug gaat in de tijd en terecht, vanaf het begin af aan is de man al bezig gegaan met onderzoek, hij noemde zich briljant en vermoedelijk vindt hij dat nog steeds van zichzelf hoewel hij wel steeds zegt dat hij dingen wellicht anders  had moeten doen.

Wat is opvallend bij hem? 1x een diagnose wijkt hij er niet vanaf, overlegd niet met collega’s en velen zitten in een trial zonder dat ze het weten, slechts een enkeling wordt gevraagd of ze mee willen doen met een experiment. Die man met pijn, De Haan wist dat exelon experimenteel was, dat vertelde hij in 2009, hij is inmiddels al dik betaald door de verzekeraar en thans voelt hij zich proefkonijn. Ik ben de man een beetje zat om eerlijk te zijn. Daar waar iedereen consistent in zijn verhaal blijft, zwabbert hij mij teveel heen en weer.

In 2004 krijgt Yme Drost de eerste signalen van foute diagnoses, wij melden ons bij hem maar omdat we nog geen dossier hebben met Alzheimer maar slechts weten van 1 experiment zijn we niet welkom. Dit experiment, het European Carotic Trial Surgery kostte moeder bijna het leven, het onderzoek betrof er een naar de gevolgen van de behandelmethodes in Europa EN Amerika naar het dicht slippen van de halsslagader. Moeder kreeg in 1988 zoveel last en 5 tia’s die later terug gevonden werden als focale herseninfarcten 5 stuks. In 1989 werd ze in februari door haar eigen alertheid op tijd geopereerd. Jansen verzweeg het onderzoek voor haar en tot 2000 hield hij haar in de gaten. We hebben de correspondentie van hem en de onderzoeksleider in OXFORD (genoemd tijdens het proces) hier thuis liggen.

2006, het zingt rond in Enschede, waar is die briljante arts toch gebleven wat gebeurd erin het ziekenhuis, nieuwe Raad van Bestuur, Kingma komt hier, rare dingen allemaal. In 2008 krijgt de zaak pas echt vorm, we zijn vele slachtoffers verder en moeder stapt als eerste naar de Politie en doet aangifte tegen hem EN een collega neurochirurg een man die net als Jansen met de noorderzon is vertrokken. Inderdaad de WIJ komt alweer terug.

De pers draait inmiddels op volle toeren en veel mensen melden zich bij de Politie, ze hebben het razend druk tot en met 2012 en Justitie neemt een enorme gok immers een proces als deze hebben we nog nooit gehad. Zij moeten datgene wat er is gebeurd vertalen in het technische verhaal van een wetsartikel. Het moet technisch haalbaar zijn passend binnen het artikel in het Wetboek van Strafrecht. En dat is een enorme klus geweest. Het OM echter had op meer kunnen gokken, dit is de eerste zaak en ze hadden er meer uit kunnen halen. Er zijn mensen door toedoen van WIJ gestorven. Immers Jansen bleef onderzoeken, medicatie voorschrijven enz enz. Heeft hij mensen wellicht de dood ingejaagd anders dan zelfmoord? Ja dat heeft ie. Moord, doodslag het OM had het aan kunnen pakken maar durfde niet waren bang dat ze dit niet rond konden krijgen omdat mensen stierven aan de gevolgen van experimenten.

Wat nu als Jansen niets had gezegd en ze hadden dit wel meegenomen? Dat is de vraag, een risico dus maar Jansen heeft het wel toegegeven, de eis had zelfs nog aangepast kunnen worden en het OM heeft getracht om de tenlastelegging te verzwaren. Wellicht hadden ze de zaak op moeten splitsen, de groep aangevers is groot en de verjaring niet goed berekend.

Verjaring zware mishandeling is geen 12 of 18 jaar er moet 1/3de bij opgeteld worden! Dat is het OM vergeten. Waarom zullen we niet weten maar dat is wel gebeurd en in de vele bijeenkomsten heb ik nooit een antwoord op die vraag gekregen de microfoon werd bij mij weggehaald. Ook verzoeken om meer experimenten waar genoeg bewijs voor is mee te nemen werd niet gedaan.

Maar toch hebben ze het in mijn optiek goed gedaan maar te weinig durven gokken, want dat is het ook je moet wel durven. Immers je kan ook de mist in gaan. Helaas heeft men het niet aangedurfd was dit wel gebeurd had de eis hoger dan 6 geweest en hadden ze meer dan 12 kunnen eisen. Wat mist is de TBS, immers hij is verminderd ontoerekeningsvatbaar. Ze hadden het mee kunnen nemen.

Echter de eis van 6 jaar heeft iedereen verrast, wij hadden gedacht dit wordt niets, dit wordt een doofpotzaak, die man krijgt een werkstrafje en daar kunnen we het mee doen. We zijn dan ook erg blij met deze eis. Knap werk van het OM.

Toch stoort me iets in de berichtgeving nu. Zij die het hardste dingen roepen hebben totaal geen verstand van letselschade en het strafrecht. We zitten met een ex patient die zijn mond zou houden, deed hij dat maar eens die niet weet hoe het werk ondanks een carriere bij de politie. Merkwaardig toch? En Drost, puike gast die veel mensen werkt weet ook niets van het strafrecht, gelukkig laat die dat nu eens aan zijn neus voorbij gaan iets wat hij in het verleden niet deed. Want dat is ernstig en gevaarlijk. Mij  maakt het boos, de vragen op twitter de vele WAAROM niet dit dat zus en zo.

Dit heeft allemaal te maken met het feit dat het OM nooit echt uitleg over de zaak heeft gegeven in het openbaar aan de PERS waardoor de burger bijna niets weet, mensen graag praten, soms te graag die niets weten en dan krijg je verwarring veel verwarring.

Feit is echter dat het OM de misdragingen, de strafbare feiten van Jansen in diverse artikelen moest zien te proppen uit het wetboek van Strafrecht en daarin zijn ze geslaagd. Sterker nog er had meer in gezeten. Wie weet in Hoger Beroep want dan kunnen ze nog dieper op de zaak ingaan en dossiers eruit lichten en zelfs moord bewezen geacht krijgen.

Lieve lezers, vergeet niet dat journalisten en patienten gewone mensen zijn geen strafrecht specialisten, de meesten zijn blij met de eis en net die ene die iets had kunnen weten daar ken ik inmiddels 6 verschillende verhalen van, Freddy waar ben je mee bezig. Yme doe ons een lol en laat em thuis want hij heeft nu in een paar weken tijd zijn verhaal 3x aangepast. En daar worden andere ex patienten nerveus van, ik wel als nabestaande.

En Yme, je hebt prima werk geleverd maar het zou je sieren om te zeggen ISABEL heeft met TRUUS hard getrokken aan de zaak samen met Rob en Lucien van Tubantie en TV Oost want JIJ hebt het echt niet in je eentje gedaan, ook wij zijn regelmatig op TV geweest en mam stierf door toedoen van onder andere de medische experimenten. Dus noem nou eens gewoon de naam Blanco zo moeilijk is het niet. Want ook wij zijn blij maar hebben mam wel moeten begraven de vrouw die in juli overleed, mw y???????? De Tweets die ik las passen naadloos in haar verhaal haar aangifte.

Wordt vervolgd.