Sintercity werd een deceptie

In 20111 was niemand op de hoogte van het feit dat de oprichter van Sintercity een pedofiel bleek te zijn. Heden stond in het AD het verhaal van de organisatie die destijds in 2011 samenwerkte met Sintercity. Zij allen waaronder ook het Guusje Nederhorst Foundation zijn geschokt. En dat is te begrijpen. Het Sinterklaasfeest is bij een uitstek een feest voor kinderen en daar hoort met alle respect een pedofiel niet thuis. Ook al is de veroordeling uit 2003 ik vind het geen excuus om in een dagblad te roepen “je krijgt in Nederland geen nieuwe kans” die krijg je ook niet als je seksuele voorkeur bij kleine vooral gehandicapte kinderen ligt Marco.

Als ik in 2011 had geweten wie er achter Sintercity zat had ik Dinand en de Guusje Nederhorst foundation ingelicht en een oproep geplaatst om de organisatie vooral te mijden en doet dit alsnog bij deze. Laat Marco maar iets anders gaan doen wat vooral niets met kinderen van doen heeft en blijf van de Sint af. Dat is het feest voor vieren niet om misbruik van te maken want Marco ook dit valt onder het begrip groomen. En dat kan en mag niet in Nederland dat is terecht strafbaar. Ik denk dat een van die mensen die zich hard heeft gemaakt toen voor die onvergetelijke dag er hetzelfde over denkt als ik. Destijds een veelgelezen blog maar ook sinds bekend werd dat Sintercity niet is wat het is.

Ik wens iedereeen dit jaar een fijne Sint toe, dat het feest op de Werelderfgoed lijst komt, dat het vooral een mooi feest wordt.

Naar aanleiding van het unieke evenement Sintercity Express hieronder een stuk van het blog van Robin Busscher over hoe hij het evenement van begin tot eind beleefd heeft.

S’avonds rond 20:30 uur richting Zwolle gaan reizen om in te checken in het Mecure hotel in Zwolle voor de Sintercity Express Tour 2011. In de avond met zijn allen (van team Zwolle) verzameld in het hotel restaurant voor een briefing. Uiteindelijk na lang relaxen en toch (stiekem) wel zenuwen in slaap gevallen. Uiteindelijk ging na 2 uur slapen om 05 uur de wekker weer, en begon er een spannende dag.

Rond 05:45 uur naar beneden toe. Rond 06:15 uur naar de kamer van de opdrachtgever (Marco van Duin) om ons om te laten toveren tot de handlangers van onze grote december vriend! Uiteindelijk rond 07:00 uur nog 2 groepsfoto’s geschoten en toen vaart gezet richting station Rotterdam. Rond 08:00 uur kwam onze Sintercity trein aangereden op spoor 1 en kon het inladen gaan beginnen. Na dat al het snoepgoed in de trein zat kwamen de kinderen aan inclusief pieten. Rond 08:20 uur begon de burgemeester met een toespraak en opende onder toeziend oog van RTV Oost de unieke dag. Kort daarop hield Dinand Woesthoff nog een korte toespraak richting de kinderen die stonden te wachten op hun vertrek. Onder luide sinterklaasmuziek en een dansgroep stapte de kinderen in de Sintercity. Om 08:30 uur vertrok de trein met uiteindelijk een uur vertraging (NS) naar Rotterdam. Onderweg werden er nog kinderen opgepikt in Amersfoort, Utrecht, Gouda en als eindstation Rotterdam. Vanaf Utrecht kregen wij als pieten kinderen toegewezen, en kreeg ik 3 kinderen toegewezen die je ging vermaken om de bekende kinderlach te veroorzaken. Nou dit is deze dag echt volop gelukt met alle pieten en de organisatie! Uiteindelijk zijn wij op Rotterdam aangekomen waar veel touringcar bussen op ons stonden te wachten. Uiteindelijk zijn wij met politie escorte richting de SS Rotterdam vertrokken. Eenmaal aangekomen was er volop entertainment voor de kinderen, maar ook de cast en crew werden goed verzorgd.

Uiteindelijk nadat de kinderen hun sinterklaas cadeautjes opgehaald hadden vertrok iedereen weer richting de bussen. Langzaam aan kwam er een einde aan een fantastische maar vermoeiende dag. Met 2 treinen vertrokken wij weer 2 richtingen in om alle kinderen incl begeleiders weer af te zetten. Halverwege de avond kwamen wij aan op station Zwolle. Nog even een tijd gewacht en toen met hulp van NS personeel de trein uitgepakt.