Kunstproject over zwerfafval Wil de Orka uit Groningen heeft landelijke ambities

++ PERSBERICHT + PERSBERICHT + PERSBERICHT +

 

3 APRIL 2012

 

Kunstproject over zwerfafval Wil de Orka uit Groningen heeft landelijke ambities

 

GRONINGEN – Het community-art project Wil de Orka over zwerfafval in de leefomgeving gaat na haar introductie op 15 april in Groningen op pad door Nederland. Kunstenaar Maria Koijck realiseert met Wil de Orka haar derde community project met zwerfafval als thema.

 

Op zondag 15 april wordt in de vorm van een flashmob door honderden Groningers vanaf meerdere verzamelpunten in Groningen zwerfvuil opgepakt en meegenomen. Op de Vismarkt in het centrum ligt Wil de Orka, een vorm gemaakt van visnetten en metalen ringen. Het zwerfafval wordt gebruikt om deze orka op te vullen. Ook tijdens de manifestatie rond het vullen van de orka wordt op creatieve wijze aandacht gevraagd voor het probleem. De met witte en zwarte (biologisch afbreekbare) vuilniszakken gevulde orka blijft enige tijd op de Vismarkt te bezichtigen. Daarna zal het afval worden afgevoerd en gerecycled door de Groninger Milieudienst, die de actie al vanaf het begin ondersteunt. In september staat Wil de Orka opgesteld tijdens de KEIweek (introductie eerstejaars studenten) in Groningen en gedurende het hele jaar wordt het project in andere steden in Nederland uitgevoerd.

 

Met dit gemeenschapskunstproject wordt gevisualiseerd hoeveel zwerfafval er in onze leefomgeving rondslingert en de gevolgen ervan voor het milieu. Wil de Orka wil mensen wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid hierin en hoopt dat het project aanzet tot opruimen of liever nog: geen meer vuil op straat gooien.

 

Maria Koijck: “Zwerfafval is een groot probleem. In Nederland alleen al wordt jaarlijks 30 miljoen kilo in de openbare ruimte achtergelaten. Maar niet alleen in Nederland loopt het de spuigaten uit. Met name plastic afval is een wereldwijd probleem. Door de degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes verandert al ons zeewater in een wereldwijde soep van microplastics, Plastic Soep. Die deeltjes worden gegeten door vissen en zelfs door plankton. Hiermee dringt dat vaak giftige afval onze voedselketen binnen. En er drijven twee gigantische plastic eilanden ter grootte van de Verenigde Staten in onze oceanen. Toch weten onze jongeren daar nauwelijks iets over. Dat moet veranderen!”

 

Maria Koijck realiseerde eerder al met inwoners van Groningen Petty de Zwaan, een meterslange drijvende zwaan gemaakt van petflessen. Daarnaast bouwde zij met vrijwilligers de Kerstboom van Weesfietsen, die twee jaar gedurende de donkere dagen rond kerst in het centrum van Groningen stond opgesteld.

 

Kijk voor meer informatie over Wil de Orka op www.wildeorka.nl