De anticonceptie verplicht stellen in Nederland voor sommige “ouders” de discussie, doe mee met ons en RTL 4 ik ben voor

Zoals we gewend zijn heeft mr Pieter van Vollenhove in zijn plan verwoord waarom hij vindt dat sommige mensen die anticonceptie moeten hebben, denk aan Savanah het meisje dat in stukken gehakt is met een moeder totaal ongeschikt voor het moederschap, maar denk bijvoorbeeld ook aan verstandelijk gehandicapten die wel de behoeftes hebben maar een baby zien als een pop, daar kunnen zij niets aan doen. Denk aan die ouder die verslaafd is, en keer op keer zwanger raakt. Het lijkt alsof je een plan bedenkt om iets uit te sluiten maar is dat zo? Ik vind van niet. In sommige gevallen heb je geen keuze en moet je dit wel doen. Moeten we elk jaar dode kinderen willen hebben? Of zwaar mishandeld? Nee dat mogen wij ook niet toelaten, ok het is gewaagd om ergens een grens te leggen maar van Vollenhove heeft gelijk. Ik ben dus voor en jij?

Hevige discussie over plan verplichte anticonceptie

Het idee om mensen die ongeschikt zijn als vader of moeder te verplichten tot anticonceptie, heeft tot veel reacties en discussie op onze site geleid. Sommige bezoekers vinden het een goed idee, anderen denken daar totaal anders over en vinden het plan zelfs gevaarlijk.
videoVideo’s
HEVIGE DISCUSSIE OVER PLAN VERPLICHTE ANTICONCEPTIE
fotoFoto

//
// <![CDATA[
videoArr.push([‘/components/actueel/rtlnieuws/binnenland/2012w15/vr19.132237.d976a007-54839653.Deskundigenstaanachterverplichteanticonceptie.xml’,’http://data.rtl.nl/_internal/gridimage_v3!0/knigbgtojfl0r9cior3ou10z430axr4/vr19.132237.d976a007-54839653.Deskundigenstaanachterverplichteanticonceptie.jpeg’%5D);iplayer_gen_id_2.imageInfo.setPicture(‘http://data.rtl.nl/_internal/gridimage_v3!0/knigbgtojfl0r9cior3ou10z430axr4/vr19.132237.d976a007-54839653.Deskundigenstaanachterverplichteanticonceptie.jpeg&#8217;,’/components/actueel/rtlnieuws/binnenland/2012w15/vr19.132237.d976a007-54839653.Deskundigenstaanachterverplichteanticonceptie.xml’,true);function get_next_video(iplayer_gen_id_2){if(videoArr.length

Deskundigen staan achter verplichte anticonceptievideo

//
//

Hevige discussie over plan verplichte anticonceptie

Vanavond zeggen deskundigen op het gebied van jeugdproblematiek in het programma ‘Zembla’ dat zij verplichte anticonceptie in sommige gevallen een goed idee vinden. In de Kamer is geen meerderheid voor het voorstel.

Moeilijk dilemma

Via onze Facebookpagina en de reactiemogelijkheid onder aan de berichten op rtlnieuws.nl, is flink over het plan gediscussieerd. Naast felle voor- en tegenstanders zijn er ook twijfelaars. Zo schrijft Cora van der Linden: “Ik durf niet hard te roepen dat ik het ermee eens ben, maar ik ben ook niet tegen…… :-s”.

Ernstige schade kinderen

Meilani de Bruijn zit vanuit haar praktijkervaringen op dezelfde lijn als de deskundigen: “Ik werk in de Jeugdzorg en weet wat voor een schade sommige ouders kunnen aanrichten, dus ik ben voor”, schrijft zij. Voor veel bezoekers zijn de ernstige gevolgen voor kinderen een reden het plan te steunen.

Moeilijk te bepalen

Voor Linda Moes-de Vos zijn er echte grote bezwaren: “En wie bepaalt wat geschikt of ongeschikt is? Welke criteria worden er gehandhaafd? Eenmaal erdoor, aan veranderingen onderhevig. Dan is het einde zoek. Nee, nee en nog eens nee.” Ook andere bezoekers vinden een verplichting door de overheid veel te ver gaan.

Argumenten voorstanders:

 • De overheid gedoogt kindermishandeling als ze ouders elke keer opnieuw kinderen laat krijgen.
 • Baby’s afstaan is geen goede oplossing bij bijvoorbeeld verslaafde moeders. De baby heeft geen goede groei doorgemaakt en voor de moeder is het een traumatische ervaring.
 • Je pakt het probleem bij de bron aan.
 • Ouders die een kind op de wereld zettend dat ze niet kunnen opvoeden, belasten de maatschappij.Argumenten tegenstanders:
 • Het is niet objectief vast te stellen of ouders wel of niet geschikt zijn.
 • Er bestaat geen geschikte instantie die goed de geschiktheid van ouders vast kan stellen.
 • Als de regel eenmaal is gemaakt, dan is het makkelijker criteria steeds verder aan te passen en is het einde zoek.
 • Ook ouders die wel ‘normaal’ lijken kunnen doordraaien en hun kinderen mishandelen.Wat vind jij?

  Stem op onze poll en discussieer mee via Facebook.

  In sommige gevallen moet anticonceptie verplicht kunnen worden