Espelo werkt aan grootste paasvuur ooit

Espelo werkt aan grootste paasvuur ooit.

Dit stuk komt met Pasen nog terug uiteraard

oggeln? Ja je leest het goed, een oude traditie die in Ootmarsum elke Eerste Paasdag duizenden toeristen trekt. Maar we hebben ook de Paasvuren natuurlijk.

Paasvuren door heel Twente en het Noordelijke gedeelte van het land.

Vloggeln in Ootmarsum

Nog even het stukje van Wikipedia over de Paasvuren.

“Paasvuur. Over de precieze oorsprong en viering is men het niet volledig eens. Er bestaan verschillende lentefeesten uit diverse culturen die sterk op elkaar gelijken en waaraan ook het christendom symbolen heeft ontleend. Daarom stellen sommigen dat Pasen eigenlijk een vrij recente feestdag is waarin al dan niet bewust oude symbolieken van de lentefeesten zijn opgenomen. Maar er zijn ook die zeggen dat de oorsprong meer algemeen is; als in een feest van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter werd gevierd.”

Vlöggeln

In Ootmarsum wordt Pasen zeer uitbundig gevierd door de rooms-katholieken, die het overgrote deel van de inwoners uitmaken. Op paaszaterdag kondigt de stadsomroeper om 12:00 uur ‘s middags het paasfeest aan. Om 13:00 uur rijden paaswagens naar het nabijgelegen Springendal om dennenhout te halen voor het paasvuur, rond 19.00 uur komen ze terug, beladen met dennenhout en rijden naar de paasweide voor de opbouw van het paasvuur.

Op eerste paasdag (zondag) maken de poaskearls (Paascommissie) om 8:30 en 14:15 een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen (de zgn. rondgang om de Wheme; wheme is een oud woord voor pastorie). Om 17:00 begint het Vlöggeln: hand-in-hand lopen de inwoners van Ootmarsum (en andere belangstellenden) in een lange sliert door het stadje (en door enkele cafés!) naar het marktplein om twee paasliederen te zingen (die telkens afwisselend worden herhaald) en daarna tot besluit de kinderen driemaal op te tillen, waardoor de Verrijzenis van Jezus-Christus wordt gesymboliseerd. Hierbij wordt ook driemaal “hoera” geroepen. Bij die tocht lopen de poaskearls voorop, de voorste rookt een grote sigaar.

Om 20:30 wordt het paasvuur door de Poaskearls aangestoken. Op Tweede Paasdag wordt dit alles herhaald, behalve het paasvuur. De oorsprong van dit vlöggelen is onzeker, maar het is een eeuwenoud gebruik. Mogelijk stamt het van van een middeleeuwse processie van geestelijken. De Poaskearls zijn een opvallende verschijning, want het zijn jonge mannen gekleed in een lange regenjas en met een hoed op (jaren 50-look). De samenstelling van de groep Poaskearls wijzigt elk jaar. Men is vier jaar lid; de oudste twee haken af na Pasen en het jaar daarop zoeken de overgebleven zes er weer twee nieuwe bij. Die twee nieuwelingen worden voorgesteld op de avond van Goede Vrijdag voor de kerk (rond 19:00 uur). Voorwaarden om gevraagd te worden (wat als een grote eer wordt beschouwd) is dat men in Ootmarsum “geboren en getogen” is, katholiek is, en nog niet getrouwd. En: het mogen alleen mannen zijn! De groep Paoskearls wordt begeleid door een voorzanger (dat is steeds dezelfde, de functie wordt thans uitgeoefend door de heer Ben Morshuis) en verder loopt ook altijd een groep vaste meedoeners mee (veelal oud-paoskearls). Het paasvuur, dat afstamt van een voor-christelijk gebruik, komt veel vaker voor in de streek Twente, maar het vlöggelen is volstrekt uniek. Jaarlijks trekt het vele bezoekers.

Bron: Wikipedia, Wiki,

2 gedachtes over “Espelo werkt aan grootste paasvuur ooit

Reacties zijn gesloten.