Valentijnsdag 14 februari niet vergeten je geliefde in ieder 1 roos te schenken :)

Vandaag is het Valentijnsdag. Natuurlijk wens ik iedereen een fijne dag toe en schenk ik jullie een roos maar vertel ik ook waar Valentijnsdag vermoedelijk vandaan komt. (Een vroege post op het blog voor diegenen die het wel eens kunnen vergeten 🙂 ) Eigenlijk zou het elke dag Valentijn moeten zijn al was het maar om de wereld wat mooier te maken.

Legenden over Valentijn komen voor in de Legenda Aurea, maar het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gebeurt, dankt zijn ontstaan aan een vermelding door Geoffrey Chaucer in 1382:

For this was on seynt Volantynys day
Whan euery bryd comyth there to chese his make
‘Want dit was op Sint Valentijns dag
Als elke vogel zijn maatje komt kiezen’

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan verschillende theorieën.

Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij Sint Valentijn. Een jonge Romein die werd gemarteld maar weigerde om zijn christendom op te geven. Hij stierf op 14 februari 269 na Christus. De legende zegt dat Valentijn een de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje achterliet voor de dochter van een medegevangene waarop hij verliefd was geworden. Hij ondertekende het briefje met ‘Van jouw Valentijn’. Hier zou ook de traditie vandaan komen om kaarten te ondertekenen met ‘jouw Valentijn’.

Een ander verhaal gaat over een priester in Rome die Valentijn heet.
Een keizer genaamd Claudius II had Romeinse soldaten verboden om te trouwen omdat hij van mening was dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Priester Valentijn negeerde deze regel en trouwde in het geheim jonge paren. De Keizer ontdekte dit en nam Valentijn gevangen en veroordeelde hem ter dood.

Bron: valentijns.net en wikipedia

4 gedachtes over “Valentijnsdag 14 februari niet vergeten je geliefde in ieder 1 roos te schenken :)

  1. Isabel het is iedere dag Valentijnsdag iedere dag opnieuw probeer ik met volle positieve izet de mensen een kleine blik naar hun leven na het huidige te geven ook probeer ik mensen terug het lichtpuntje in hun leven te tonen dat het de moeite waard maakt te leven ik geniet er iedere dag van met volle teugen en krijg van mijn dichtst bijstaande wezens dagelijks ook het antwoord terug ook voor hun is het iedere dag valentijn zelfs de kleinste bij mij in huis is een zonnetje en dat is het licht wat het leven meer dan de moeite waard maakt ervoor te vechten

    in licht liefde en vrede

    1. Mijn wens he, laat het iedere valentijnsdag zijn alleen al voor de respect die liefde en licht geeft.

Reacties zijn gesloten.