Liveblog Elfstedenkoorts, wel of niet, tis erop of eronder

RTL Nieuws, blijf het volgen!

LIVEBLOG ELFSTEDENTOCHT: DE SPANNING STIJGT
De spanning stijgt! Komt de Elfstedentocht er wel of niet? Via dit liveblog houden we de hele dag de ontwikkelingen in Friesland in de gaten!
Foto

19:35 uur
Weervrouw Helga van Leur herhaalt het nog maar een keer. Vanaf zondag treedt de dooi echt in. Als het gaat, moet het echt dit weekend.
19:33 uur
EditieNL maakte een inspectie van de route vanuit de lucht.

Tijd voor een luchtinspectie
19:33 uur
Koen de Regt: “De vergadering van rayonhoofden is niet democratisch. Als een van hen hen zegt dat het niet doorgaat, komt er geen Elfstedentocht.
19:32 uur
Volgens verslaggever Koen de Regt gaat de vergadering naar verwachting 2,5 tot 3 uur duren.
19:30 uur
Onze verslaggevers geven in onze nieuwsuitzending de laatste ontwikkelingen rond de Elfstedentocht. Kijk hier live mee.
19:20 uur
Als de Elfstedentocht dit weekend wordt verreden, doet schaatskampioen Sven Kramer niet mee. De tocht pas niet in zijn wedstrijdschema. Hij vindt het erg jammer, want zijn vader en opa hebben meerdere keren meegedaan met de Elfstedentocht.
19:05 uur
Verslaggever Koen de Regt staat bij het gebouw waar de rayonhoofden bijeen komen. Over media-aandacht hebben ze niet te klagen. “Het is hier een groot wagenpark van satellietwagens”, aldus Koen de Regt.

19:00 uur
De vergadering van de rayonhoofden is begonnen. Ze bespreken nu hoe het ijs erbij ligt in hun rayons. Op basis daarvan neemt het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden of er een datum wordt geprikt voor de Elfstedentocht. Verwacht wordt dat die beslissing vandaag nog niet wordt genomen omdat het ijs in enkele rayons nog niet dik genoeg is.
18:55 uur
Twitterende scholieren hopen massaal dat de tocht doorgaat. Ze gaan ervan uit dat ze dan namelijk een dag vrij krijgen.
18:45 uur
Uiteraard is de Elfstedentocht ook op sociale media als Twitter en Facebook het gesprek van de dag. Deskundigen denken dat er per uur 20.000 keer wordt getwitterd over schaatsen of de Elfstedentocht.
18:00 uur
Vanavond om 19:00 uur komen de rayonhoofden bijeen en na afloop is er een persconferentie. Volgens de Leeuwarder Courant kan het wel eens een latertje worden.
17:40 uur
Tweevoudig winnaar Evert van Benthem wacht nog even tot het officieel bekend wordt dat de tocht doorgaat, maar de in Canada woonachtige Van Benthem heeft zijn vliegtickets al geboekt en zijn koffers zijn al gepakt.
17:20 uur
Een Fries bedrijf heeft een website gemaakt met prachtige 360 graden-luchtfoto’s van enkele plaatsen op de elfstedenroute.
17:19 uur
Als er een Elfstedentocht komt, wordt er gereden op echt natuurijs. De Vereniging De Friesche Elf Steden ziet niets in het idee van de Wageningse meteoroloog Bert Heusinkveld om met CO2-blokjes het ijs dikker te maken.
17:14 uur
De organisatie van de NK marathon op natuurijs heeft flinke kritiek op de manier waarop de organisatie van de Elfstedentocht te werk is gegaan. “Als het op vrijdag sneeuwt moet je op zaterdag al de sneeuw van het ijs halen. Op dinsdag ben je te laat”, aldus organisator Albert Hendriks.

Kritiek op organisatie Elfstedentocht
17:05 uur
De rayonhoofden van Harlingen en Workum laten weten dat vanavond in ieder geval niet bekend wordt gemaakt dat de Elfstedentocht doorgaat. Het ijs in hun rayons is nog niet dik genoeg.
16:55 uur
Ook ziekenhuizen bereiden zich inmiddels voor op een mogelijke Elfstedentocht. Zelfs de ziekenhuizen buiten Friesland wordt gevraagd om paraat te staan als er extra veel patiënten binnenkomen.
16:40 uur
De echte kanshebbers om bij een eventuele Elfstedentocht als eerste aan te komen, hebben vandaag al hun krachten gemeten tijdens het Nederlands kampioenschap op natuurijs. Marathonchaatser Jorrit Bergsma kwam op de Grote Rietplas bij Emmen na 100 kilometer als eerste over de finish.
16:35 uur
We hebben de ijsdiktes in de verschillende rayons nog even op een rijtje gezet.
16:23 uur
De start van de Elfstedentocht wordt misschien een probleem. In de Zwettehaven is het ijs nu gemiddeld 11 centimeter dik, maar op sommige plekken nog maar 8 centimeter. Op het stuk kanaal waar de schaatsers vervolgens over moeten, ligt ook nog te weinig ijs. Gelukkig zijn deze problemen te omzeilen door de schaatsers een stuk te laten rennen en pas op de Zwette hun schaatsen aan te laten trekken.
16:15 uur:
Ook goed nieuws uit rayon Birdaard, tussen Bartlehiem en Dokkum. Daar ligt 14 centimeter ijs ‘van topkwaliteit’, zegt het rayonhoofd.
16:09 uur:
Het ijs in rayon Oude Leije is 14 centimeter dik. Vannacht is daar een halve tot 1 centimeter bijgekomen.
16:07 uur:
En nog een tussenstand: ijsdikte in rayon Vrouwbuurt: 12 centimeter. Er zijn wat zware stroken, maar ‘het heet hier niet voor niets de hel van het noorden’, aldus het rayonhoofd.
16:04 uur:
IJsdikte rayon Wier: 11 tot 14 centimeter.
16:03 uur:
In rayon Franeker ligt nu 12 centimeter ijs. Dat is nog niet lang genoeg, zegt het rayonhoofd. Hij wil zelfs meer dan 15 centimeter ijs hebben. In Franeker stoppen deelnemers traditiegetrouw wat langer omdat de stad ver op de route ligt. Vooral bij de stempelposten moet dan meer dan 15 centimeter ijs liggen.
15:52 uur:
Tussenstand ijsdikte Witmarsum: 12 centimeter.
15:40 uur:
De kwaliteit van de ijsvloer in het rayon Bolsward is goed, zegt het rayonhoofd. Er ligt nu 12 centimeter.
15:38 uur:
De persconferentie van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden is natuurlijk ook hier op de site live te volgen. Om 19:00 uur komen de rayonhoofden bij elkaar, wanneer de persconferentie plaatsvindt is nog niet bekend. Houd de site in de gaten!
15:35 uur:
Of-ie nou wel of niet doorgaat, de Elfstedentochtliedjes zijn al gemaakt. Van hoempapa tot ingetogen luisterliedje, ze zijn hier te horen.

15:27 uur:
Rayon IJlst is blij met de groei van het ijs vannacht. Ondanks de lichte vorst kwam er toch 2 centimeter bij, wat het totaal op 12 centimeter brengt.
15:20 uur:
Tussenstand ijsdikte rayon Sneek: 9 tot 12 centimeter, onder de bruggen 6 centimeter. Het gaat om zes tot zeven bruggen, waar ook tijdens de vorige editie van de Elfstedentocht in 1997 gekluund moest worden.
15:17 uur:
Ondanks het geslonken optimisme van voorzitter en ijsmeester is de tocht natuurlijk nog niet officieel afgezegd. Daarom blijven we ijzerenheinig de tussenstanden van de ijsdikten in de diverse rayons doorgeven. Rayon Dille: 12 centimeter…

Voorzitter Elfstedentocht minder optimistisch
15:02 uur:
Wieling en Oosterbrug waren vanmiddag in Woudsend. Zij zeiden dat er afgelopen nacht te weinig ijsgroei in het zuiden van Friesland is geweest. Ze doen er alles aan om de tocht door te laten gaan, zeggen ze, maar ze zijn een stuk somberder geworden, aldus RTL-verslaggever Britta Sanders.
15:00 uur:
De stemming in Friesland is aan het omslaan. Voorzitter Wiebe Wieling en ijsmeester Jan Oostenbrug van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden zijn minder optimistisch dan gisteren over de haalbaarheid van de tocht, zeggen zij. Daarmee temperen zij de euforie die vandaag onder de diverse rayonhoofden heerste.
14:45 uur:
De nieuwbakken burgemeester van Maastricht Onno Hoes vergelijkt carnaval met de Elfstedentocht: “Verschil tussen Elfstedentocht en Vastelaovond? Vastelaovond gaat wèl door, ieder jaar weer!”, twittert hij.
14:35 uur:
Het leger zet, net als in 1997, helikopters, duikteams en medisch personeel in als de Elfstedentocht doorgaat. Bij de laatste Elfstedentocht zette Defensie zeven helikopters, diverse duikploegen en een geneeskundige compagnie in.
14:31 uur:
Als de Elfstedentocht doorgaat, geeft dat de Friese economie dit jaar een extra impuls van 0,2 procent groei. Dat heeft het Economisch Bureau van de ING berekend. Vooral de horeca profiteert van de tocht, maar ook winkels, vervoer en beveiligers spinnen garen bij het evenement.
14:24 uur:
Over Woudsend gesproken: rayonhoofd Catharinus Nagelhout zegt dat zijn ijsvloer toch echt nog een aantal nachten strenge vorst nodig heeft om het hele Elfstedenpeloton veilig te kunnen laten passeren:

‘Nog een paar nachten strenge vorst nodig’
14:18 uur:
Het leger heeft ook manschappen geleverd om de Elfstedenroute sneeuwvrij te maken. Wij filmden een militaire veegploeg bij Woudsend.

Militairen vegen route sneeuwvrij
14:08 uur:
Tussenstand rayon Sloten: ijsdikte 7 tot 10 centimeter. Mocht er hier worden besloten tot een ‘bypass’, dan wordt het dringen geblazen. De baan die dan moet worden vrijgemaakt, zal – noodgedwongen – erg smal zijn. Op dit traject wordt in beide richtingen gereden.
14:04 uur:
Geintje van de satirische nieuwssite De Speld: Elfstedentocht onzeker: deelnemers op veel plaatsen te dik…
13:54 uur:
Nog zo’n vijf uur voordat de 22 rayonhoofden bij elkaar komen om te praten over het doorgaan van de 16de Elfstedentocht. Na de vergadering komt er een persconferentie. Wanneer die begint is nog niet duidelijk, maar hij zal in ieder geval te zien zijn in het extra programma RTL Elfstedenkoorts op RTL 4. Dat begint om 20:30 uur.
13:48 uur:
De andere twee rijders die de Elfstedentocht tweemaal wonnen? Auke Adema en Evert van Benthem.
13:46 uur:
Honderden kinderen van Arnhemse basisscholen eren vrijdag het succes van Elfstedentochtwinnaar Coen de Koning. Deze schaatser uit Arnhem won precies 100 jaar geleden de Elfstedentocht van 1912 en herhaalde dat nog eens in 1917. Daarmee behoort hij tot de drie rijders die de tocht der tochten tweemaal wonnen.
13:30 uur:
Hoe dik is het ijs nu op de Elfstedenroute? Klik op het kaartje!
12:58 uur:
We hebben de hele ochtend op dit liveblog tussenstanden gegeven van de ijsdiktes op de Elfstedenroute. Samenvattend kunnen we rustig zeggen dat de rayonhoofden positief zijn over de kwaliteit van het ijs. Zij zijn optimistisch over het doorgaan van de tocht!

12:46 uur:
Hieronder zei rayonhoofd Kelderhuis al dat die 15 centimeter die er op de hele Elfstedenroute zou moeten liggen, niet ‘heilig’ is. Nou, dat is dan maar goed ook, want die dikte zal niet gehaald worden, meldt RTL-weervrouw Margot Ribberink. Bekijk wat onze ‘weerkundige spelbreker’ daarover te zeggen heeft:

12:40 uur:
Een ‘nationaal orgasme’. Zo noemt het Duitse blad Focus de Nederlandse beleving van de Elfstedentocht. Wat zeggen andere buitenlandse media over de tocht? We zetten er elf – natuurlijk elf – op een rijtje…

12:17 uur:
Rayonhoofd Kelderhuis heeft het trouwens wel gehad met die ‘heilige 15 centimeter’ ijsdikte, die op de hele route zou moeten liggen. “Daar moet je je niet te veel op vastpinnen. Er ligt hier prachtig zwart ijs. Dat is veel compacter dan ‘fondantijs’. Ik zou hier mensen over 8 centimeter zwart ijs laten rijden, terwijl ik mensen niet 20 centimeter fondantijs op zou sturen.”

12:13 uur:
Rayonhoofd Wilt Kelderhuis van Hindeloopen ziet geen enkel probleem in zijn rayon. Daar lag gisteren al 13 centimeter ijs.

12:08 uur:
Eén op de acht jongeren zegt te spijbelen van school of werk als de Elfstedentocht doorgaat en ze geen vrij krijgen. Dat blijkt uit het jongerenpanel van EenVandaag.

12:07 uur:
Stuur jouw foto’s op naar nieuwsbeeld@rtl.nl en bekijk alle ingezonden foto’s hier.

12:06 uur:
Een van de vele ingezonden foto’s die ons bereiken. Mevrouw Scholts-van der Windt vraagt zich ook af of de Tocht der Tochten wel doorgaat. Maar onbreekt er niet een letter…?

12:02 uur:
Tussenstand Stavoren: het rayonhoofd meldt ijsdiktes tussen 10 en 14 centimeter.

12:01 uur:
Bij de tocht in 1997 vervoerde de NS ongeveer 110.000 mensen naar de Friese hoofdstad. Ditmaal worden zeker 1,5 miljoen mensen verwacht. De politie in Friesland voorziet dan ook grote problemen op de weg.

11:58 uur:
Mocht de Elfstedentocht worden verreden, dan zal de NS extra en langere treinen richting Leeuwarden laten rijden. Ook ’s nachts zullen dan treinen naar Leeuwarden gaan.

11:54 uur:
Een belangrijke tussenstand: rayon Woudsend! Daar gaat het goed, zegt het rayonhoofd. Gemiddeld ligt er 10 centimeter. Er zijn wat slechte plekken, maar dat is met klunen op te lossen. Woudsend is een van de grootste knelpunten van de route. Er werd daar al gekeken naar zogenoemde ‘bypasses’.

11:49 uur:
Hoe lang duurt het om door 14 centimeter ijs te boren? Best lang, twittert RTL-verslaggever Koen de Regt. Hij stuurde ook een YouTube-filmpje op: