It giet oan OF it ken net………… Elfstedenkoorts, Nederland in EXTASE, Friezen koel en nuchter (ik denk zelf net niet ivm einde vorstperiode)

HET WORDT SPANNEND

LEEUWARDEN – Het gaat er om spannen of deze week It giet oan te horen is. Er staan nog enkele koude dagen en vooral nachten voor de deur, maar het is de vraag of dat genoeg zal zijn voor een 16e Elfstedentocht. Op de 200 kilometer lange route wordt de vereiste minimum ijsdikte van 15 centimeter nog nergens gehaald.

ok zijn er nog enkele ronduit zwakke plekken, vooral in het zuiden en zuidwesten van Friesland. De venijnige noordoostenwind van vorige week, gevolgd door de sneeuwval van vrijdag, hebben de ijsgroei parten gespeeld. „Dat baart ons grote zorgen, daar zijn we nog niet klaar mee”, zei voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden maandag. Op die plekken wordt nu met man en macht gewerkt.

Woensdagavond komen bestuur en rayonhoofden opnieuw bijeen om de voortgang te bespreken. „Op de ene plek is het ijs 10 centimeter, even verderop is het slechts 2 centimeter. Daar kun je dus geen 16.000 mensen overheen sturen”, zei Wieling.

Grote vraag is wat het weer gaat doen. De weersvoorspellingen lijken nog goed. „Maar bij min 5 groeit het ijs maximaal 1 centimeter per dag”, aldus ijsmeester Oostenbrug. Voor de komende dagen voorspellen meteorologen nog een aanhoudende oostelijke stroming die koude lucht aanvoert. Ook wordt er nauwelijks neerslag verwacht. Na het weekeinde wordt het onzeker en zou overdag dooi kunnen intreden.

Niettemin gaan de komende dagen honderden vrijwilligers op pad om de route sneeuwvrij te maken, na een oproep van de rayonhoofden. Sneeuw is de voornaamste spelbreker voor de aangroei van ijs. Volgens secretaris Harm Jan Urbach van De Friesche IJsbond moet nog een kwart tot een derde van de route sneeuwvrij worden gemaakt.

Telegraaf