Het wassende water houdt Nederland stevig in de greep

Volg hieronder live het blog van RTL 4 over de gang van zaken die we vandaag allemaal hebben gevolgd, of gewoon midden in zitten.

Het hele land heeft last van storm en hoogwater, met name in de kustgebieden. Het KNMI heeft de code oranje ingetrokken, maar waarschuwt nog wel voor zware windstoten. Volg hier live de laatste ontwikkelingen.

Overlast door wassend watervideo
19:37 uur

Aan het Lauwersmeer, op de grens tussen Groningen en Friesland, is de situatie nijpend, meldt verslaggever Pim Sedee. Het water blijft stijgen en er wordt zand gestort door militairen om de nabijgelegen kazerne tegen het water te beschermen.
19:23 uur

Op het eiland De Burd, bij het Friese Grou, is een dijk doorgebroken. 26 vaste bewoners en enkele gasten van camping Yn’e Lijte wordt dringend geadviseerd het eiland te verlaten. Een groot deel van het eiland dreigt nu onder water te komen, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Als het water verder stijgt, kunnen de mensen de pont niet meer bereiken en zitten ze vast. De elektriciteit moet nu ook afgesloten worden door het dreigende water.
19:18 uur

De komende dagen wordt in de Ardennen een flinke regenval verwacht. Het water daarvan komt met vertraging ons land binnen. Rijkswaterstaat houdt de situatie in de Ardennen daarom nauwkeurig in de gaten om indien nodig tijdig maatregelen te kunnen treffen.
19:03 uur

Het waterschap Roer en Overmaas plaatst vrijdag uit voorzorg pompen langs de Maas bij Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo. Ook worden enkele afsluiters in riolen dichtgezet om het achterliggende gebied te beschermen. Het waterschap en Rijkswaterstaat verwachten vooralsnog geen problemen met hoogwater in Limburg zoals in Noord-Nederland.
18:58 uur

Op Schiphol zijn tussen de 40 en 50 vluchten geannuleerd door de harde wind. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven. De gemiddelde vertraging van alle vluchten die vandaag aankwamen en vertrokken was een uur.