Het traditionele Kerstverhaal

Het traditionele Kerstverhaal

We vieren elk jaar de geboorte van Jezus Christus met Kerst. Het verhaal van de geboorte van de zoon van God blijft voor velen tot de verbeelding spreken.Het stuk van vorig jaar zet ik hier opnieuw neer omdat het toen veel is gelezen en er veel op is gereageerd. Tegenwoordig weten velen niet meer wat we vieren, de Kerstman lijkt het te winnen maar de sfeer is altijd geweldig. Overal versierde bomen, veel lampjes en iedereen beleefd het op zijn eigen manier. Zelf heb ik het altijd prachtig gevonden, het Bijbelse Kerstverhaal dat wil ik dan ook met jullie delen. Maar natuurlijk viert iedereen Kerst op zijn eigen manier.

Het hoogtepunt van het jaar is het voor gelovigen. De tocht van Josef en Maria en de geboorte van het kindje Jezus dat is wat we vandaag vieren.

Hoewel in de Religie Pasen het echte hoogtepunt is, het nieuwe kerkjaar begint met de geboorte van Christus. Volgens de geschiedenis werd het door de Kerk altijd wel gevierd maar kwam het pas in de vierde eeuw echt naar voren als een grote viering.

Volgens de geschiedenis werd Jezus aan het einde van het Joodse (Romeinse) jaar geboren, deze wordt niet nauwgezet in het verhaal gevolgd natuurlijk. Dat einde van het jaar versprong. De Kerk hanteert echter 25 december als de dag van de viering van de geboorte. De plaats is ook van belang, in Bethlehem heb je de geboortkerk van Jezus, in een grot gebouwd. Echter het was Fransiscus van Assisi die het verhaal van de geboorte in de stal bracht.

In 1223 zette hij voor het eerst in Greccio Italie de levende Kerststal op. Het verhaal dat hij hiervoor gebruikte was de lezing van Lucas. Omdat er geen plaats was in de Herberg werd Jesus na zijn geboorte in de kribbe gelegd. Een kribbe stond in een stal dus was Jezus in de stal geboren. Een logische opsomming maar toch erg mooi verteld. En we volgen het verhaal nog steeds. Het kindje geboren in de Kerstnacht, wordt groots gevierd op 25 december.

Maar we kennen vele tradities met de Kerst, we zagen de Adventskrans al, de Kerstboom en natuurlijk kennen we de Kerstman. Maar daarover meer, later deze week in het blog.

Bron: Wikipedia