Para genezers onder vuur, RTL nieuws luidt de klok!

Het is een komen en gaan van behandelingen in het alternatieve circuit maar RTL nieuws maakt pijnlijk duidelijk HOE FOUT HET KAN GAAN, lieve mensen KIJK UIT waar je mee bezig gaat. Laat je GOED informeren en trap niet overal in. Het is inderdaad ook kommer en kwel in de reguliere zorg maar zolang er voor de HELE alternatieve sector geen goede wetgeving is, be carefull!

Genezers mogelijk betrokken bij dood verslaafde cliënt

Een Utrechtse natuurgenezeres wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een cliënt en het toebrengen van letsel bij een andere cliënt. Genezeres Sara G. werkt met de omstreden stof ibogaïne die zij voorschrijft om verslaafden af te laten kicken.

In Afrika wordt de ibogawortel gegeten bij rituelen vanwege de hallicunerende effecten van de plant. In Nederland geeft G. het op haar boerderij in Kockengen aan haar cliënten, omdat het ze zou helpen snel van hun verslaving af te komen.
Gebruik ibogaïne afgeraden

Bij de Jellinekkliniek, die gespecialiseerd is in verslaafdenzorg, wordt het gebruik van ibogaïne ten zeerste afgeraden. Op internet erkent de kliniek dat de stof mensen met een heroïne- of opiumverslaving kan helpen met afkicken (het vermindert ontwenningsverschijnselen en de behoefte om te scoren).
Dodelijk

Toch wordt ibogaïne niet gebruikt in de reguliere verslavingszorg. Het middel is hallucinogeen en kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken die zelfs dodelijk kunnen zijn.
OM doet onderzoek

Het OM is bang dat dit niet de enige misser is van Sara G. en onderzoekt meer behandelingen. Sara G is voorlopig op vrije voeten, op voorwaarde dat ze haar ibogabehandelingen stopzet.

© RTL Nieuws.nl

rtsen waarschuwen voor gevaarlijke therapie voor baby’s
Er is een wildgroei aan therapeuten die baby’s behandelen door ze dubbel te vouwen of diep te buigen. Kinderartsen en huisartsen slaan hierover alarm. De behandelmethode kan leiden tot ernstige complicaties of zelfs het overlijden van kinderen, aldus de artsen.
videoVideo’s
fotoFoto

Moeder: wij wisten niet van risico’s buigenvideo
Huisarts: buigen baby’s is kindermishandelingvideo
Kinderarts: grote risico’s aan buigen baby’svideo
‘Behandelingen huilbaby’s onverantwoord’video

De behandeling wordt vooral gebruikt bij huilbaby’s. Tientallen therapeuten houden zich bezig met dit soort behandelingen, zo blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. En het worden er steeds meer. Ook reguliere zorgverleners zoals fysiotherapeuten houden zich bezig met deze behandelingen. Zij bieden die dan vaak in hun gewone fysiotherapiepraktijk aan onder de noemer cranio sacrale therapie.
Artsen noemen het ‘levensgevaarlijk’

De RTL-researchredactie maakte een rondgang langs reguliere huisartsen en kinderartsen. Zij noemen het buigen en dubbelvouwen van baby’s ‘levensgevaarlijk’. “De ademweg kan worden belemeerd, de uitzet van de borstkas kan moeilijker worden, door duwen in de nek kun je hartritmestoornissen krijgen en ook ademstoornissen en het ruggenmerg kan worden afgeknikt bij een baby”, zegt kinderarts Carin Verlaat, kinderarts in het Radboud UMC in Nijmegen. Ook het terugbrengen in de foetushouding is uit den boze, aldus Verlaat. “In de baarmoeder hoeft een baby niet zelf te ademen. Daarbuiten wel en als het in een foetushouding wordt gebracht, kan de ademhaling belemmerd worden.”
Huisarts vindt het ‘kindermishandeling’

Huisarts Nico van Duin uit Almere constateert dat ouders steeds vaker naar dit soort behandelingen grijpen. Ook hij noemt dit gevaarlijk en in sommigen gevallen zelfs ‘kindermishandeling’. “Wat ik zie is zelfs gewelddadig. Je moet van de nekjes van baby’s afblijven en die kinderen nooit zo buigen.”
Ouders buigen baby zelf

Recent heeft een osteopaat ook ouders zelf geinstrueerd om hun dochter van 6 weken zelf diep te buigen, zo blijkt uit het RTL-onderzoek. Bij het eerste consult deed de osteopaat het voor bij hun dochter. Het meisje werd op schoot dubbelgebogen, waarna het kind lang keihard huilde en plotseling stilviel en helemaal slap werd. De therapeut gaf de ouders een pop en instrueerde ze het voor elke voeding, zo’n zes maal per dag, zelf thuis te doen.

De artsen die een reconstructie van deze behandeling bekeken, reageren geschokt. “Kindermishandeling”, zegt huisarts Van Duin. “Dit kan echt niet”, zegt kinderarts Verlaat. “Wij kinderartsen buigen nooit baby’s. Alleen als het echt moet, als een kind bijvoorbeeld een ruggenprik moet krijgen. Maar dan doen we alleen onder de strengste bewaking, we controleren alles, de hartslag, de ademhaling et cetera.”
Buigen van baby’s

Het buigen van baby’s gebeurt door allerlei soorten therapeuten op allerlei verschillende manieren: het kind wordt op de zij gelegd en het hoofd naar voren gebogen, het kind op schoot met de neus naar de voetjes, of het kind in de foetushouding. Ook prikkelen sommige therapeuten het nekje van de baby, wat volgens artsen ook gevaarlijk is.

Cranio sacraal therapeuten geloven dat door te voelen en te bewegen het hersenvocht gaat stromen waardoor problemen worden verholpen. Osteopaten zeggen -alleen met de handen- te onderzoeken waar in het lichaam beweging hapert en zo de samenwerking tussen de verschillende weefsels te herstellen. Sommige therapeuten geloven ook dat het terugbrengen van de baby in de foetushouding helend zou werken.

Iedereen kan een alternatieve praktijk met dit soort behandelingen openen. En in ons land is daar geen controle op. Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg werken veruit de meeste medewerkers aan toezicht op reguliere zorgverleners.
Baby Marloe overleden

Artsen waarschuwden al eerder voor het buigen en manipuleren van baby’s. In 2007 overleed Marloe, een voorheen gezond 3 maanden oud meisje, na een behandeling van een cranio sacraal therapeut. Hij was ook fysiotherapeut. Op dit moment loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar deze therapeut. In Duitsland was ook al een geval bekend van een baby die na zo’n behandeling was overleden.
Wildgroei

Ondanks de waarschuwingen gebruiken therapeuten de techniek nog steeds. Ook therapeuten zelf maken zich nu zorgen over een wildgroei aan behandelaars. Een deel zou niet over de benodigde kwalificaties beschikken. “Steeds meer reguliere fysiotherapeuten en osteopaten volgen slechts een paar lessen en noemen zich dan cranio sacraal therapeut”, aldus de belangenvereniging van cranio sacraal therapeuten RCN.

RCN ontkent overigens dat de therapie gevaarlijk is als die op een juiste manier wordt uitgeoefend. “Veel reguliere artsen zijn onvoldoende op de hoogte van de inhoud van craniosacraal therapie. Manipulaties behoren niet tot het domein van de craniosacraal therapie, alsmede het gebruik van een geforceerde gebogen houding. Er wordt gebruik gemaakt van zachte technieken met ontspanning als doel. Op het moment dat craniosacraal therapie goed uitgevoerd wordt is er geen risico.” In Nederland werken zo’n 300 geregistreerde cranio sacraal therapeuten.
Fysiotherapeuten erkennen risico’s

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zegt zich bewust te zijn van de mogelijke risico’s van cranio sacraal therapie. “Het KNGF heeft expliciet uitgesproken dat cranio sacraal therapie geen fysiotherapie is. Er zijn fysiotherapeuten die naast fysiotherapie ook cranio sacraal therapie aanbieden. Daarvoor geldt dat een fysiotherapeut die een patiënt een alternatieve behandeling wil geven wordt geacht expliciet aan de patiënt kenbaar te maken dat hij zich op dat moment niet bezighoud met fysiotherapie en dat hij dus op dat moment niet werkt als fysiotherapeut. Hier is geen actieve controle op vanuit het KNGF, maar een fysiotherapeut die dit nalaat is zelf verantwoordelijk voor zijn handelen.” De KNGF benadrukt ook dat osteopathie geen fysiotherapie is.
‘Dubbelvouwen is geen osteopathie’

De osteopaat van de in het RTL Nieuws getoonde therapie van Mikki wordt niet met naam en toenaam genoemd, omdat de ouders niet één persoon willen uitlichten. Wel is bekend dat deze osteopaat lid is van de Nederlandse Osteopaten Federatie (NOF). De NOF wil niet ingaan op de specifieke casus en laat het volgende weten: “Diep buigen en dubbelvouwen zijn geen osteopatische technieken. Osteopathie is een behandelmethode waarbij de anatomische bewegingsgrenzen gerespecteerd worden, dubbelvouwen waarna een kind hard gaat huilen hoort daar niet bij.”
Ouders onwetend

Huisartsen en kinderartsen maken zich vooral ook zorgen omdat ouders vaak het onderscheid tussen een alternatieve en reguliere behandelingen niet zien. Ook wijzen therapeuten ouders vaak niet op de risico’s van deze omstreden therapieën.

Huisartsen en kinderartsen maken zich vooral ook zorgen over het gemak waarmee ouders naar deze alternatieve therapeuten gaan. Ze laten zich vaak niet goed te informeren en zonder eerst bij de gewone arts of het consultatiebureau langs te gaan.

Ouders met een huilbaby zijn volgens de artsen vaak wanhopig en dat is begrijpelijk, zeggen zij. “Maar waarom moet een kind altijd stil zijn? Er zijn baby’s met meer temperament en sommigen zijn emotioneler”, zegt huisarts Van Duin. “Het is een lastige boodschap. Maar dat moeten ouders toch echt leren accepteren.” Kinderarts Verlaat wijst erop dat ziekenhuizen vaak ook behandelingen voor huilbaby’s aanbieden.

Wat kan je zelf doen?
Wat kan je doen aan huilbaby’s?

Heb je zelf tips? Laat ze achter onderaan het artikel

Lees ook:
De reactie van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
De reactie van het Register CranioSacraal therapie Nederland
De reactie van het Nederlandse Osteopathie Federatie
Reactie van de Nederlandse Cranio Sacraal Vereniging
Reactie van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie

© RTL Nieuws.nl

6 gedachtes over “Para genezers onder vuur, RTL nieuws luidt de klok!

 1. Frank Prikanowski

  Laat je voor je naar een alternatieftherapeut gaat goed informeren naar de behandelingen diegedaan worden. Babys dubbelvouwen is dus echt uit den boze. Sara G. geeft ons vak een slechte naam. Ik doe niet voor niets aan jaarlijke bij en nascholingen en wordt gecontroleerd door diverse instanties. Ik ben ook voor een officiele regulering in onze beroepsgroep. Het kaf moet duidelijk van het koren gescheiden worden.

  1. Isabel Blanco

   Juist Frank, dank je wel voor deze bijdrage, overigens zou jij niet een stuk willen schrijven hierover?

 2. Waarom denk je dat ik mensen die verder willen komen en werken met hun gave ook het advies geeft om via SORAG CIVAS OF LOI de nodige cursussen te volgen zodat ze ook buiten hun gave zich bekwamen het is niet zo dat heb je een gave ja daarom maar raak mag rotzooien ik ben het volledig met Frank eens dat er dringend iets gedaan moet worden kijk anders maar eens 28 december naar man bijt hond hoe een verschrikkelijk iemand zich uitgeeft voor paragnost ze moet op voorhand kijken op internet wat andere voorspeld hebben anders weet ze niks en ik wil er verder nu nog niet op ingaan wel dat ze schijnbaar met veel bedrog bezig is zie http;//http://www.astropraat.nl/page5.php?post=1 en ik kan u vertellen dat over die vragen marktplaats mij geblokt heeft dus mijn vraag aan marktplaats is is dit de site om mensen op te lichten dan is het correct dat u mij geblokt heeft anders zal u het anders moeten doen

  Ik zal mij steeds blijven verzetten tegen kermisatracties zoals hier beschreven daarvoor is ons werk dat van de echte te belangrijk en nuttig ook dat is de reden om tegen astrotv te zijn
  in licht liefde en vrede

  1. Isabel Blanco

   Ik ook, bedankt voor deze reactie Willem, Frank heeft een heel goed stuk geschreven erover dat geplaatst worden. De alternatieve kant moet goed opgepakt worden dat is een feit………… en je hebt zo’n gelijk in je stelling.

Reacties zijn gesloten.