Fraters van Tilburg wisten van misbruik

Fraters van Tilburg wisten van misbruik

TILBURG – Een algemeen overste van de Fraters van Tilburg heeft midden jaren ’50 in een nieuwsbrief de leden van de congregatie expliciet gewaarschuwd voor kindermisbruik. RTL Nieuws heeft de brief ontdekt en er maandag over bericht.

„De laatste jaren komt ontucht met kinderen frequenter voor dan vroeger”, schrijft overste Canisius in de brief. En: „Mannen wees toch voorzichtig in de omgang met kinderen en maak jezelf niet voor een heel leven ongelukkig. Houd je handen thuis.”

„Er is destijds aandacht aan besteed, al los je met een brief schrijven niets op”, aldus de huidige overste Broer Huitema in een reactie. De frater zegt dat hij het document zelf pas onder ogen kreeg de verhalen over seksueel misbruik naar buiten kwam. „Normaal kijk je niet in de archieven.”

„De daders zijn destijds aangegeven bij de politie”, aldus Huitema. „Ze zijn bekend bij de commissie-Deetman.” De vermeende daders zouden al zijn overleden, aldus de overste.

In de brief noemt de frater-overste Canisius ook oorzaken van de toename van ontucht met minderjarige kinderen. Volgens Canisius is het misbruik te wijten aan „een tekort aan zedigheid inzake kleding, kleverigheid bij sommige kinderen door te wekelijke, huishoudelijke opvoeding, tekort aan godsdienstzin en slapheid van wil, genotzucht, hoogmoed en eigenzinnigheid die wijze bepalingen en voorschriften versmaadt.” De huidige frater-overste Huitema zegt niet te zijn geschrokken van de brief maar wel van de omvang van het aantal misbruikmeldingen. Bij de congregatie meldden zich de afgelopen jaren tientallen slachtoffers.

Telegraaf

Een gedachte over “Fraters van Tilburg wisten van misbruik

  1. wat is er aan de zedigheid van kleding van jongens veranderd zover mijn beeld ga en ik ben een die een ietsje ouder is dan de meeste bloggers droegen wij vroeger ook geen harnas een korte broek en enkele hele koude maanden een lange plusfoor(drollevanger een welke net onder de knie door een elastiek gehouden werd en daar dubbel naar beneden hing ) maarja die smeerlappen moeten de schuld bij derde leggen net als bij de heksen verbranding in het verleden ze zijn vergeten dat ze zelf in een jurk rondliepen nee voor mij mag die satansgroerp uit Rome die zich katholieke kerk noemt volledig verdwijnen wat ook zal gebeuren zo rond half deze eeuw.en Simonis ik wist van niks de hypocriet was hij geen bischop van rotterdam toen de pastoor van de versosserskerk naar het leger verbannen werd omdat hij zijn vriendin niet vallen daar je beter kleine jongens kan nemen die viespeuken is altijd de hand boven het hoofd gehouden van mij is het een criminele organisatie en als zodanig ook strafbaar met heil hitler aan het hoofd

Reacties zijn gesloten.