Amnesty Nederland: Saif al-Islam naar ICC

En toen kreeg hij asiel maar haalde Niger niet. Nu hebben ze Saif te pakken en is hij op weg naar de hoofstad van Libie en begint het getouwtrek. Het internationaal hof heeft om uitlevering gevraagd en Libie wil em zelf berechten, het laatste levert uiteraard geen fair trial op, ze zullen em folteren en martelen en vervolgens de doodstraf op gaan leggen. Hoe ga je hiermee om? Ingewikkeld, de misdaden van het regime Khadaffi vonden plaats in Libia, pas NA interventie NAVO komt het ICC in beeld om hem te berechten voor wandaden, misdaden eventueel genocide. In Libie zelf kunnen ze hem berechten voor alle daar gepleegde misdrijven maar zal dit eerlijk verlopen? Ik denk het niet, dillema..

Amnesty Nederland: Saif al-Islam naar ICC

RIJSWIJK – De in Libië opgepakte Saif al-Islam moet worden uitgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC). Dat vindt Amnesty International in Nederland. Volgens directeur Eduard Nazarski heeft de zoon van Kaddafi recht op een „goed en eerlijk” proces, zo zei hij zaterdag.

„Ik kan niet beoordelen wat hij allemaal wel en niet heeft gedaan. Maar los van de feiten heeft deze man natuurlijk een symboolfunctie. Hij is dé zoon van, die zich nadrukkelijk met allerlei zaken heeft bemoeid.”

Telegraaf

RTL neemt dit bericht over van ANP

Regeringszegsman: Saif in Libië berechten
Saif al-Islam Kaddafi wordt berecht in Libië en niet door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat zei zaterdag een woordvoerder van de vertrekkende Libische interim-regering.

,,Dit is het slothoofdstuk van het Libische drama”, zei minister Mahmoud Shammam van Informatie. ,,Wij gaan hem berechten in Libië en hij zal worden berecht volgens de Libische wet voor zijn misdaden”.

Het ICC verdenkt Saif al-Islam Kaddafi van misdaden tegen de menselijkheid.

© ANP